[33347295]

No ! pani Ewo ,po południu chwila prawdy. Dam mu jeszcze kilka godzin ,chociaż moje ślinianki pracują na pełnych obrotach. Ale jak się ma ,,przeżreć,, to niech się ,,przeżre,, :) :) :)
https://www.garnek.pl/ewjo66/33343441

CIASTO WARSTWOWE...ale to mała wariacja na temat ciasta kruchego czy pleśniaka...
ciasto:
3 szklanki maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka z dużych jajek (jeśli małe bierzemy cztery)
szczypta soli
1 kostka tłuszczu

oraz na pianę:
3-4 białka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
opcjonalnie kajmak, dżem, bita śmietana, cukier puder, miękkie owoce..
...zagniatamy , chłodzimy i następnie dzielimy na 3 równe części, aby upiec 3 blaty...
na przygotowane blaty (okrągłe, kwadratowe - jak komu pasuje) nakładamy ubitą pianę z białek...
blaty pieczemy najlepiej wszystkie naraz, piekłam z termoobiegiem w temp. ok. 160 st. ok. 15 min....
wystudzone blaty posmarowałam gotowym kajmakiem, na wierzch trzeciego trafiła bita śmietana...udekorowałam borówkami...
ciasto można przełożyć dżemem lub innym dowolnym słodkim smarowidłem...
można pominąć bitą śmietanę i posypać cukrem pudrem...
najlepsze jest na drugi dzień....

vitaawe

vitaawe 2017-08-26

Byłeś pewien , że ze wszystkich rzeczy
zostaje tylko poezja i dobroć
a dzisiaj poezja błąka się bezdomna
zaś dobroć opluta kryje się po kątach

a jednak ciągle wierzę w twe przesłanie
bez niego nagle wszystko jest bez sensu
modlę się by życie stawało się wierszem
a w wierszach by zawsze rodziło się serce.

Wacław Buryła /

—smakowite:))

aam57

aam57 2017-08-26

Aj!

ewjo66

ewjo66 2017-08-28

po *przegryzieniu* warstw najlepsze...:-)

(komentarze wyłączone)