[34897717]

No to i ja mam pączki. 50 szt. to jest moja norma. A w tym roku wyjątkowo rosły ..... jak na drożdżach :) :) :) i wyszły mi pączyska :) :) :) jeszcze polukrować i część do oddania w dobre ręce :) a że nie równiutkie .... trudno ,za to domowe :)

zoltar

zoltar 2019-02-28

Cudowne!!! Najlepsze -bo domowe!

alola11

alola11 2019-02-28

to się napracowałaś....

oya04

oya04 2019-02-28

Podziwiam :)))

elza100

elza100 2019-02-28

Też usmażyłam dużo i domowe najlepsze :-).

myszka2

myszka2 2019-02-28

Domowe najlepsze to pracowałaś ciężko teraz można pojeść trochę i wysłać rodzinie swojej trochę :)

baygel1

baygel1 2019-03-06

W przepisie jest jeszcze 1/4 kostki masła, ja nie dawałam, bo miałam duże udka i tego tłuszczu mi się sporo wytopiło, więc masło już nie było potrzebne. Źródło przepisu.

4 udka
250 g pieczarek
1 marchewka
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 mała bułka
1 jajko
gałka muszkatołowa
pieprz, sól

1). Do rondla włożyć umyte udka, posolić i popieprzyć .Dodać 1 marchewkę pokrojoną na duże kawałki i cebulę (ja nie dawałam żadnego tłuszczu, ani nawet nie podlewałam wodą, bo udka zaraz puściły soki).
Dusić tak przez małą godzinkę, po tym czasie, odkryć pokrywę i tak przez ok.20 minut, żeby mięsko się lekko przyrumieniło i wyparowała woda z tłuszczu.
2). Gdy wystygnie, obrać mięso od kości a bułkę zamoczyć w tłuszczu.
3). Wszystko zmielić (mięso, bułkę, pieczarki z cebulą i resztą tłuszczu), następnie dodać jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
4). Foremkę (28x9cm- u podstawy) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i wyłożyć mięso.
Piec w ...

baygel1

baygel1 2019-03-09

12 dag drożdży
1 kg maki
pół litra ciepłego mleka /daję ciut więcej/
10 żółtek + 2 całe jajka
pół szkl. cukru
sok z cytryny
olejek waniliowy /pomarańczowy/
kieliszek spirytusu
20 dag masła stopionego
marmolada , smalec
Zrobić gęsty rozczyn z drożdży roztartych z 1 łyżką cukru ,maki i mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
Utrzeć żółtka i dwa jaja z cukrem , dodać przesianą mąkę , wyrośnięty rozczyn ; zapach , sok z cytryny, resztę mleka szczypta soli i alkohol.Dobrze wyrobić ciasto , powoli wlewać tłuszcz i jeszcze trochę wyrobić.
Ciasto powinno być niezbyt geste. Odstawić do wyrośnięcia jak zwiększy się o 100 %. Wykrawać i nakładać marmoladę. Odstawić do wyrośnięcia. Smażyć. Gdy paczki zrumienia się od dołu obrócić i smażyć z drugiej strony. Usmażone paczki wyjmować na ręczniki papierowe . Lekko cieple polukrować.
Lukier cukier puder + sok z cytryny (gęstość robimy taka , jaka chcemy osiągnąć.

baygel1

baygel1 2019-03-12

PASZTET Z UDEK Z PIECZARKAMI
4 udka
250 g pieczarek
1 marchewka
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 mała bułka
1 jajko
gałka muszkatołowa
pieprz, sól

1). Do rondla włożyć umyte udka, posolić i popieprzyć .Dodać 1 marchewkę pokrojoną na duże kawałki i cebulę (ja nie dawałam żadnego tłuszczu, ani nawet nie podlewałam wodą, bo udka zaraz puściły soki).
Dusić tak przez małą godzinkę, po tym czasie, odkryć pokrywę i tak przez ok.20 minut, żeby mięsko się lekko przyrumieniło i wyparowała woda z tłuszczu.
2). Gdy wystygnie, obrać mięso od kości a bułkę zamoczyć w tłuszczu.
3). Wszystko zmielić (mięso, bułkę, pieczarki z cebulą i resztą tłuszczu), następnie dodać jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
4). Foremkę (28x9cm- u podstawy) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i wyłożyć mięso.
Piec w temp. 180'C ok. 60 min. (pod koniec pieczenia zmniejszyłam temp.,żeby się za bardzo nie przypiekł).

(komentarze wyłączone)