Sobotni wypiek .

Sobotni wypiek .

Razowiec na zakwasie komu kawałek :)


do chleba potrzeba

1kg. mąki pszennej
1/2 mąki żytniej razowej
1 szklanka pestek słonecznika (łuskanych )
1 szklanka siemienia
1szklanka płatków owsianych
6-7 szklanek letniej wody
1 szklanka pestek z dyni ( łuskanych )
3 łyżeczki soli
4 łyżki stołowe oleju


Wszystkie składniki dobrze wymieszać łyżką . Odłożyć do słoika 3 łyżki stołowe na zakwas na następny chleb . Resztę wyłożyć do formy i odstawić na 10-12. godzin do wyrośnięcia . Piec w piekarniku 1 godz. i 15 min. w temperaturze 200'C . Po upieczeniu wyjąć chleb z formy do ostudzenia do góry spodem .

Zakwas można przechowywać w lodówce do 14 dni można go mrozić .(tylko nie mrozić w słoiku )

Smacznego życzę


Tylko trzeba zrobić samemu zakwas ja dostałam go od córki :)

baskadm

baskadm 2012-11-26

Ja zamawiam na pojutrze!!!!!!!!!!!!!!

iwanka1

iwanka1 2012-11-26

Też upiekłam na niedzielę chlebek żytnio-pszenny na zakwasie.

gadzina

gadzina 2012-11-26

oj ja skuszę się......apetycznie wygląda.............miłego wieczoru

adusiaz

adusiaz 2012-11-26

A ja to poproszę przepis. Na chlebek. Bo zakwas umiem. :)

alusia0

alusia0 2012-11-26

....ooo i jeszcze z ziarenkami....

bbasia4

bbasia4 2012-11-26

Basiu z trzech został jeden , ale zostawię na środę :)

adusiaz

adusiaz 2012-11-26

Dziękuję. :)

alikam

alikam 2012-11-26

a ile zakwasu...

martast

martast 2012-11-26

Wygląda wspaniale. Może i ja sprobuje upiec. Jak znajdę czas.Pozdrawiam cieplutko:)

bbasia4

bbasia4 2012-11-26

3 łyżki stołowe zakwasu .

lila08

lila08 2012-11-29

buuu...jak mam zrobić zakwas ??? chleb piekę już prawie 3 lata bez przerwy ale bez zakwasu :(((

dodaj komentarz

kolejne >