Lubię łączenie smaków rodem z różnych kuchni .Robiłam już makaron z czerwonym pesto, kluski leniwe po włosku – teraz przyszła pora na pierogi ruskie inaczej .Skrzyżowałam czerwone Pesto z Gremolatą
Czas :1,5 godziny
Składniki :
Pierogi :
35 dag mąki
1 jajko
¾ szklanki wody
szczypta soli
40 dag białego sera
25 dag ugotowanych ziemniaków
2 cebule
2 łyżki oliwy
sól
pieprz mielony
25 dag boczku wytopionego na skwarki
Sos ,, krzyżówka " ( Gremolata połączona z Sambal oelek i dodatkami do bruschetty) :
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
3 średniej wielkości ząbki czosnku
otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa
łyżeczka sosu Sambal Oelek
1 twardy pomidor pozbawiony pestek i pokrojony w drobną kosteczkę
1 łyżka żółtej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę
sól
pieprz mielony
Z mąki , wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą . Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na złoto na oliwie. Ser i ugotowane ziemniaki zmielić . Wymieszać ziemniaki , ser, i usmażoną cebule . Doprawić solą i pieprzem . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy nakładać farsz . Zlepiać pierogi i gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową
Umyć natkę pietruszki i koper , osuszyć i oberwać grubsze łodyżki . Drobno pokroić .Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli .Cytrynę sparzyć , wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć cieniutkie paseczki . Wszystko wymieszać dodając pomidora , paprykę .Doprawić szczyptą soli , pieprzu i sosu sambal oelek .
Proponuję robić bezpośrednio przed użyciem bo jak postoi to mięknie.
Podawać pierogi polane sosem .
Wg mnie najlepiej jest robić to danie mając gotowe zamrożone pierogi. Wtedy zanim podgrzeje się pierogi na parze ( lub we wrzątku ) – można zrobić sos . W takim przypadku wystarczy 15 minut na przygotowanie obiadu .
dodane na fotoforum:
anna29 2010-06-23
Innowacja w kuchni - to lubię, przepysznie wygląda i zapewne nieziemsko smakuje:) Oj marzy mi się, aby kiedyś tak cudnie gotować...
werty34 2010-06-23
SMACZNEGO
madziak 2010-06-23
wypróbuję na pewno :)) ten sos jest genialny - już nie będę jeść ruskich z kethupem :)))
anita591 2010-06-23
Niech Ci drogę ślą róże. Niech się spełnią Twe marzenia. A ja ślę dla Ciebie gorące pozdrowienia
panna 2010-06-23
Spójrz do góry,
Gwiazdka leci,
Ona dziś dla Ciebie świeci....
Pozdrawiam i zycze milego wieczoru....
bunia 2010-06-23
ivonne7- jak zwykle masz rację- logika się kłania- poprawiłam - chodziło mi oczywiście o to co się kładzie na bruschettę a nie o samą grzankę - dzięki .
ondra 2010-06-23
Robię często ruskie pierogi, najczęściej z 3 kg farszu, ciasto z 1kg mąki.
Moi chłopcy tak je lubią, że musi być dużo. Do farszu dodaję pieprz ziołowy i trochę prawdziwego, ziołowy nadaje im specyficznego smaku. Jednak z sosem nie próbowałam. Dzięki za podsunięcie przepisu, spróbuję :)))
Pozdrawiam :)))
b0zenka 2010-06-24
Witam... w czwartkowy poranek ... za oknem słoneczko sie uśmiecha życząc NAM ... miłego dnia.