Łosoś  z  Buniową carbonarą na ryżowym Tagliatelle :

Łosoś z Buniową carbonarą na ryżowym Tagliatelle :

Klasyczna wersja sosu w połączeniu z łososiem doskonale się sprawdza .
Czas :30 minut
Składniki :
5 kawałków filetów z łososia
makaron Tagliatelle ryżowy
200 mll śmietanki 18 %
2 żółtka
5 dag bekonu lub wędzonki
1 mały ząbek czosnku roztarty z solą
5 dag utartego ostrego sera ( Chedar, Parmezan lub inny )
sól
pieprz mielony
olej słonecznikowy
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
1/2 pęczka pokrojonego koperku
1/2 pęczka natki pietruszki
sok z 2 cytryn
1 łyżka miodu

Rybę zalać mieszaniną soku z cytryny, miodu i 3 łyżek oleju i zostawić w lodówce na kilka godzin ( w tym czasie przewrócić łososia tak by dobrze się zmacerował ).Odsączyć . Osuszyć . Oprószyć mąką i usmażyć na oleju na rumiano dodając w ostatniej fazie smażenia masło ( 1 łyżkę ).
Osobno zagotować 1,5 litra wody z kostką bulionową i wrzucić do niej makaron .Ogrzewać 3 minuty. Zgasić gaz , przykryć garnek i zostawić na 10 minut. Odcedzić .W garnku rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażyć na nim koper , Natkę bardzo drobno usiekać albo zmiksować w malakserze i wrzucić na masło. Dodać makaron i wymieszać tak by pokrył się masłem , koprem i natką .
W garnku o grubym dnie usmażyć na rumiano pokrojony w paseczki bekon lub wędzonkę ( użyłam szynki długo dojrzewającej typu Serano ) . Dodać roztarty czosnek .Zalać śmietanką zmieszaną z żółtkami. Wsypać ser i chwilę ogrzewać by się rozpuścił. Doprawić .
Podawać układając łososia na warstwie makaronu , delikatnie polewać sosem. Resztę sosu podać osobno .

dodane na fotoforum:

alfreda

alfreda 2010-08-06

smacznego

boreks

boreks 2010-08-06

smacznego

alkaa

alkaa 2010-08-06

no i wiedziałam żeby dziś łososia nie robić!teraz mam świetny przepis-dzięki

dodaj komentarz

kolejne >