Prosty sposób na domową oliwę aromatyzowaną .
Czas : 5 minut +2 tygodnie
Składniki :
1 łyżeczka suszu trawy cytrynowej
kawałek skórki cytrynowej
1 szklanka oliwy extra vergine
szczypta pieprzu cytrynowego
Do buteleczki ( słoiczka ) wsypać trawę cytrynową i pieprz - dołożyć kawałek skórki cytrynowej ( z dobrze umytej i sparzonej cytryny - ja wycinam to białe pod skórką ) .Zalać oliwą . Zamknąć słoiczek i zostawić w ciemnym i chłodnym miejscu .Po 12 godzinach wyjąć skórkę . Po 2 tygodniach oliwę przecedzić .
Używać do doprawiania sałat i surówek .
dodane na fotoforum:
kefraya 2010-08-17
Uwielbiam herbatkę z trawy cytrynowej!!!
Musze wypróbować oliwę:P
rudy13 2010-08-17
tak nie próbowałam, raczej tylko do herbatki... czego to w tej kuchni nie używasz....
pozdrawiam Cię Grażyniu.... :))