Prezent z Japonii - produkty :

Prezent z Japonii - produkty :

Internetowa koleżanka mieszkająca w Tokio ( Ewa ) widząc moje zafascynowanie Obento przysłała mi kilka podstawowych produktów bym mogła testować sobie japońskie smaki .
Trochę mi o nich napisała i pojechała na wakacje - czyli innymi słowy rzuciła mnie na głęboką wodę .Mogę sobie metodą prób i błędów robić różne rzeczy które pojawiają się w Obento ( to nazwa i pudełeczka i posiłku - po prostu jest to jedzenie zabierane w podróż , na drugie śniadanie do szkoły lub pracy , na wycieczkę ).
Podaję to co udało mi się ustalić - za precyzję nie ręczę :

1. - Kolorowe (smakowe ) proszki w których obtacza się Onigiri ( czyli te ,,kanapki "ryżowe )
2. - Katsuobuschi- tuńczyk suszony w płatkach
3. - Nori ( wodorosty w które zawija się shusi, Onigiri, dodaje do zup )
4. - Genmaicha - zielona herbata z prażonym brązowym ryżem - można robić na ciepło i zimno
5. - Tororo nori- inny rodzaj wodorostów ( podobno dodane do zup robią się lekko galaretowate , je się tez z gorącym ryżem )
6. - Dashi- bulion ( w proszku - odpowiednik naszych bulionów - gotowany z Katsuobuschi i wodorostów )
7. - Furikake- posypka do ryżu - ta jest na bazie żółtka + inne przyprawy ( używa się do doprawiania ryżu posypując z wierzchu lub mieszając z nim - do Onigiri i innych dań )
8. - Furikake- j/w - tyle że o smaku rybnym

Zobaczymy jak będzie smakować jak zacznę robić . jestem z lekka zestresowana- to jednak zupełnie inne smaki- inna kuchnia , a co najważniejsze inny sposób podawania . Ale co mi tam- do odważnych świat należy .

A tu sa gadżety pomocne w tworzeniu Obento :
https://www.garnek.pl/bunia/10911036/gadzety-do-robienia-obento

dodane na fotoforum:

kas13

kas13 2010-08-19

miłego dnia!

cherney

cherney 2010-08-19

wspaniałe smaki orientalne ;)

predawn

predawn 2010-08-19

zazdroszczę produktów:) sama chciałabym takie dostać tym bardziej, że ostatnio odbija mi na puncie suhi

jonna

jonna 2010-08-19

Buniu! Co tam Tobie inna kuchnia. TY z tych produktów wymyślisz
jeszcze inne potrawy.Trzeba tylko uważać, żeby ryżu na słodko, nie posypać katsuobuschi.
Dasz radę Buniu, spokojna głowa.

daaga

daaga 2010-08-19

Buniu zachwyca mnie Twoja artystyczno-kulinarno-literacka pasja!! od dawna jestem Twoją fanką! pozdrawiam bardzo,bardzo serdecznie!!

dor48ta

dor48ta 2010-08-19

Kombinuj kobieto - wszyscy w Ciebie wierzymy ! Pozdrawiam

calipsa

calipsa 2010-08-19

powodzenia, i czekamy na wyniki;)

rudy13

rudy13 2010-08-19

trafił w odpowiednie ręce... teraz tylko czekać na Twoje pomysły...
pozdróweczka.... :)))

alkaa

alkaa 2010-08-19

z ciekawością oczekuję na rezultaty-powodzenia

dodaj komentarz

kolejne >