W poszukiwaniu nowych odcieni smaku kartoflanki . Bardzo udane poszukiwanie moim zdaniem .
Czas : 1 godzina
Składniki :
4 średnie ziemniaki
2 marchewki średniej wielkości
2 duże cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
4 cienkie białe kiełbaski parzone
4 szklanki wody
1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %
sól
szczypta mielonego pieprzu
szczypta utartej gałki muszkatołowej
4 łyżki pokrojonego drobnego szczypiorku
Cebule pokroić w piórka i smażyć na złoto na tłuszczu ( masło z olejem ). Ziemniaki ( obrane i umyte ) pokroić w kostkę , a marchew w plasterki. Włożyć do garnka cebulę, ziemniaki i marchew . Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową i gotować 45 minut.
Kiełbaski pokroić na 4 części każdą i ponacinać w ,, ośmiorniczki: Wrzucić do garnka z zupą i ogrzewać aż się ,, rozwiną " Wlać śmietankę . Doprawić do smaku solą ,pieprzem i gałką muszkatołową .
Podawać posypaną pokrojonym szczypiorkiem.
dodane na fotoforum:
alik61 2010-08-23
a dlaczego tak długo gotujesz?młode ziemniaczki w kostkę nie potrzebują chyba tyle czasu?
bunia 2010-08-23
alik61- pewnie że są miękkie wcześniej- ale to zupa - potrzebuje czasu inaczej będą ziemniaki , marchew i cebula w wodzie. Każda zupa potrzebuje długiego gotowania. Z zasady trzeba wlac dwa razy więcej wody niż potrzeba porcji i gotować aż zgotuje się o połowę . A rosół to nawet do 5 godzin dopiero jest dobry. a jeszcze lepiej gotować zupę połowę czasu . Zgasic gaz i poczekac z godzinę a potem znów gotować - wtedy wszystkie smaki ze składników przechodzą do wywaru. A w kartoflance ziemniaki powinny prawie się rozgotować. Polecam kiedys sprawdzic takluie gotowanie zup- mają zupełnie inny smak.
alik61 2010-08-23
pięknie dziękuję za lekcję:)na pewno spróbuję!!!buziaki posyłam i chylę czoło Twojej pasji!!!!!!!!
bunia 2010-08-23
aliko- sorry-m jeśli odebrałaś to jako pouczenie- odruchowo staram się odpowiedzieć wyczerpująco bo zauważyłam np u swoich dzieci tendencję do pośpiechu w gotowaniu .Rozumiem , że wynika to po prostu z braku czasu ale gotuję już tyle lat i przekonałam się , że czasem nie warto się spieszyć .Są dania , które da się zrobić szybko i takie którym potrzeba poświęcić pół dnia .Zupy należą do tych czaso-chłonnych .
cherney 2010-08-24
jaka ciekawa potrawa ;)