Zapiekany filet z okonia ze szpinakiem , orzechami i rodzynkami

Zapiekany filet z okonia ze szpinakiem , orzechami i rodzynkami

Danie przygotowane wg przepisu Pana Roberta Sowy na konkurs na Doradcy Smaku
https://www.doradcasmaku.pl/aktualnosc/281/konkurs-zrob-to-jak-robert-sowa.html.
Zmniejszyłam proporcję bo gotowałam na 2 osoby .
Czas :45 minut + macerowanie ryby
Składniki:
2x100 g filetów z okonia
1,5 łyżki oliwy
sok z limonki
1 łyżka przyprawy do ryb Prymat
2 łyżki masła
1 średnia cebula cukrowa pokrojona w ,,piórka "
1 pokrojony w plasterki duży ząbek czosnku
100 g sparzonych liści szpinaku
25g utartego sera parmezanu
25 ml bulionu warzywnego Kucharek
sól, pieprz czarny mielony , gałka muszkatołowa Prymat do smaku
po 3 g pokrojonych orzechów nerkowca , pnii i włoskich ( posiekane drobno lub zmielone )
1-2 łyżki rodzynek rodzynek ( ok 20 g )
1 żółtko
125 ml śmietany 30 %
Oczyszczone u umyte filety z okonia zamarynować w soku z limonki, oliwie z 1 łyżką przyprawy do ryb Kucharek .Ułożyć w zamykanym pojemniku na minimum 4 godziny .Zwinąć w roladki, obwinąć liściem szpinaku- spiąć wykałaczkami.
Rozgrzać na patelni masło . Wrzucić cebulę , pokrojony na plasterki czosnek i liście szpinaku .Smażyć mieszając aż stracą posmak surowizny.
Rozmieszać bulion warzywny z żółtkiem, śmietanką i serem - doprawić utartą gałką muszkatołową , solą i pieprzem mielonym .
W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę szpinaku, nam nim roladki z okonia . Zalać sosem śmietanowo-serowym , posypać orzechami i rodzynkami .Piec w temperaturze do 180 * C piekarnika przez 15-20 minut
Podawać jajko zakąskę lub z dodatkami jako danie główne .Potrawa doskonale komponuje się z białym winem .
Pozostałe zdjęcia potrawy są zamieszczone pod tym linkiem
https://www.facebook.com/album.php?aid=86706&id=1462762635&ref=mf

dodane na fotoforum:

pinecha

pinecha 2010-09-24

... ciekawy przepis :-)

yvonne7

yvonne7 2010-09-24

3 g orzechów i 8 g rodzynek - toż to ilości niemal apteczne :)

P.S. Cosik mnie się wydaje, że w Twoim daniu owych rodzynek jest nieco więcej ;)

bunia

bunia 2010-09-24

yvonne7- przyznaję się bez bicia - przepis dostosowałam do proporcji dla 2 osób a wrzucałam na ,, oko " w oryginale było 25 g na 80 dag ryby - nie bardzo mogłam zmieniać przepis - przyjmuję że 8 g miało starczyć .Paczka rodzynek miała 20 dag dałam ok 1 łyzki - sprawdziłam to ok 15 g - poprawiam . Masz oko .Dzięki

starsza

starsza 2010-09-24

Może kiedyś wykorzystam ten przepis.......

jonna

jonna 2010-09-24

Przepis ciekawy, ale pracochłonny. Może kiedyś spróbuję.Pozdrawiam Buniu:))

bunia

bunia 2010-09-24

jonna- czy ja wiem czy pracochłonny ? Zalać rybe marynatą i niech sobie stoi ( zrobiłam rano ) - podsmażyć cebulę z czosnkiem , dodac szpinak i moment smażyć -10 minut. W tym czasie zmieszać smietankę z żóółtkiem , utartym parmezanem i przyprawami. Wrzucić wszystko do foremki do zapiekania, zwinąć rybę i sptiąć - wsadzić w szpinak, polać smietanką , posypać rodzynkami i mielonymi orzechami i doi piekarnika- a tam samo się piecze .

rudy13

rudy13 2010-09-24

"jak babcię kocham"... zjadam bez gadania.... masz szczęście Buniu, że tak daleko mieszkasz... nie odgoniła byś mnie od swojego stołu....; ))

dodaj komentarz

kolejne >