Pomylone ruskie pierogi :

Pomylone ruskie pierogi :

Jak to czasem pomyłka wychodzi na dobre .

Czas : 1 godzina

Składniki :

1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
sól
20 dag białego sera
30 dag ugotowanych ziemniaków
2 cebule
olej z pestek winogron
2 łyżki masła
pieprz mielony


Przygotować farsz - z przepuszczonych przez praskę ziemniaków ( lub dobrze utłuczonych ) z serem i usmażoną na złoto na 2 łyżkach oleju cebulą . Doprawić do smaku solą i pieprzem .
Wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę, lekko osolić i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .Ciasto wałkować podsypując mąką i wycinać szklanką kółka ( powinno wyjść ok 25 - zależy jak grube ciasto lubimy) .
Na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka .Układać na wysypanej mąka tacce.( Lepiłam taką ,, zlepiarką do pierogów - pojedynczych - nie wiem jak ją nazwać )
W głębokiej patelni rozgrzać olej z masłem ( jak do głębokiego smażenia ). Kłaść pierożki i smażyć na rumiano przewracając na drugą stronę ( ja robie to dwoma widelcami ) .Wychodzą kruche ni to pierożki ni to paszteciki .
Jak już pisałam zrobiłam je przez przypadek- tzn. robiłam w ten sposób z mięsem z kapustą albo z grzybami - ruskich nie .
Przygotowywałam pierogi na zapas z mięsem i ruskie . Garnek z wodą był nastawiony a chciałam żebyśmy zjadły obiad zanim zabiorę się za studzenie i mrożenie . Pomyślałam , że kilka z mięsem podsmażę i podam z barszczykiem do popicia .Tyle że tacki mi się pomyliły i zaczęłam smażyć ruskie .Byłam z lekka przerażona co to wyjdzie.
Wyszło coś bardzo smacznego ( nie potrzebnie krasiłam podsmażoną cebulką ) - są pyszne same z siebie. Uważam , że można je podawać z kremowymi zupami- cebulową , bulionem , barszczem do popicia.

dodane na fotoforum:

rybka70

rybka70 2010-10-03

no muszę koniecznie spróbować zaciekawiło mnie ten wrzątek i smażenie jak dobrze że jesteś i możnaq coś podglądnąc życze miłej niedzieli

ula95

ula95 2010-10-03

pyszne ,miłego popołudnia -serdecznie pozdrawiam.

emmi1

emmi1 2010-10-03

buziaki :D

maria7

maria7 2010-10-03

:¦:-_________◊_________-:¦:-_
◊ ◊ *◊ DZIEŃ «♥» DOBRY◊* ◊ ◊
¯-:¦:-¯¯¯¯¯¯¯¯¯◊¯¯¯¯¯¯¯¯¯-:¦:-¯
...........((_,»*¯*« »*¯*«,_))
((_,»*¯**¯*«,_)) ((_,»*¯**¯*«,_))
Dlaczego tak się w życiu dzieje?
Raz wierzysz,raz tracisz nadzieję..
Śmiejesz się, a potem lecą Ci łzy..
Siedzisz spokojny , a później jesteś zły..
Zyskujesz coś ,
a następnym razem tracisz..
Jesteś szczęśliwy,a jednak za to płacisz..
Mówisz dzień dobry,a później do widzenia..
Raz coś się dzieje na jawie, a raz to tylko marzenia..
Kochasz kogoś , a ten ktoś odchodzi..
Słońce też wstaje,a później zachodzi..
Ale jest coś - co jak odejdzie -
to już nie powróci ...
......ŻYCIE.....
Więc żyj najlepiej
jak potrafisz.

POZDRAWIAM MIŁEGO DNIA ŻYCZĘ -MARYLKA:)))
*¸.¤*¨¨*¤. ......¸.¤*¨¨*¤. ......¸.
CUDOWNEJ I SŁONECZNEJ NIEDZIELI!

pola13

pola13 2010-10-03

Witam i serdecznie pozdrawiam życząc milutkiego wieczoru:)

gawrylo

gawrylo 2010-10-03

Cool

izolek

izolek 2010-10-03

Usmażyłaś surowe tz. bez uprzedniego gotowania???
Byłoby fajnie.
Pozdrówki.

boberek

boberek 2010-10-03

No proszę, tak pewnie powstało wiele potraw i smaków:) Czyli smażymy w glęgokim tłuszczu???
Pozdrawiam.

bunia

bunia 2010-10-03

Izolek-surowe usmażyłam- robiłam tak pierogi z mięsem , z kapustą i grzybami na Wigilię ale nigdy ruskich . Do głowy mi nie przyszło tak ich robić. Tak przestawiałam tace z pierogami , że zupełnie je poplątałam i wrzuciłam ruskie na olej. Wyszły fantastyczne . Mało tego uważam , że powinny być doskonałe na zimno - takie paszteciki z ruskim farszem .

rudy13

rudy13 2010-10-04

no no Buniu, a to ci dopiero gratka.... muszę koniecznie wypróbować..... paszteciki uwielbiam, więc powinno mi smakować....
pozdróweczka.... :))

dodaj komentarz

kolejne >