Schab z ,, kurnej chaty „

Schab z ,, kurnej chaty „

Eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów .Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami .

Czas : 2,5 godziny + 12 godzin macerowanie mięsa

Składniki :

1.5 kg schabu bez kości
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
2 łyżki octu winnego z jabłek
2 łyżki smalcu
1 pełna łyżeczka miodu ( użyłam lawendowy )
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soli lawendowej
1 łyżeczka powideł śliwkowych
4 suszone śliwki
4 cebule
mielone liście lubczyku

Zrobić pastę przyprawową z oleju ,octu, miodu ,soli lawendowej ,musztardy ,powideł . Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na 12 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .

Rozgrzać w garnku o grubym dnie smalec i obsmażyć na rumiano schab. Dorzucić pokrojone cebule , śliwki i zalać wodą tak by przykryła mięso. Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki a sos odparuje do objętości 2 szklanek.
Doprawić do smaku zmielonym lubczykiem .

Przepis na sól lawendową zamieściłam tu :
https://www.garnek.pl/bunia/11481531/sol-lawendowa-do-celow

dodane na fotoforum:

allright

allright 2010-10-16

mmm ciekawe jak smakuje.....pozdrawiam Cie Buniu

ela01

ela01 2010-10-16

udanego sobotniego wieczorku i pięknej niedzieli życzę ściskam gorąco:)

dzitka1

dzitka1 2010-10-16

Wygląda ciekawie.I na pewno jest smaczny.Pozdrawiam.

inesa75

inesa75 2010-10-16

kurcze coś innego - wygląda apetycznie :)

jacek7

jacek7 2010-10-17

Miłego dnia :)

asenata

asenata 2010-10-19

mam pytanie;gdzie można dostać sól lawendową.

bunia

bunia 2010-10-19

asenata- nie mam pojecia czy jest w sprzedaży gotowa - podobno jest .Ja robię sama . Podałam pod przepisem link do przepisu na sól lawendową ( tak samo robi się cukier lawendowy ) - jak kupię nowy pęczek lawendy to zrobię i pokarzę jak to robić ( zostały mi resztki i nie nadają się by je prezentować na zdjęciu ( hi hi )).

piofoto

piofoto 2010-11-15

Trzeba będzie spróbowac takiego przepisu.

dodaj komentarz

kolejne >