Śledzik pod pierzynką to ukochane danie mojej Mamy . Ja jako ,że za monotonią nie przepadam modyfikuję go na wszelkie sposoby.
Czas : 30 minut
Składniki :
4 małe ziemniaki
4 płaty śledzia Matias ( na tacce w oleju )
1/2 dużego jabłka
1/2 szklanki gęstej , kwaśnej śmietany
1 łyżka majonezu
½ łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego
odrobina miodu do smaku ( ok 1/3 płaskiej łyżeczki
sok z cytryny do smaku
szczypta soli
1/3 szklanki pokrojonego kopru
1 łyżka wody
Ugotować ziemniaki , odcedzić . W trakcie ich gotowania jabłko obrać i utrzeć na grubej tarce jarzynowej . Wymieszać , jabłko, śmietanę , majonez , koper .Miód rozpuścić w wodzie i dodać do śmietany. . Doprawić pieprzem , sokiem z cytryny i szczyptą soli . Śledzia ułożyć na połowię porcji sosu śmietanowego z dodatkami , obok wyłożyć drugą porcję sosu - koprem . Przykryć resztą sosu . Ugotowane ziemniaki podawać gorące ułożone przy śledziu w sosie .
dodane na fotoforum:
kas13 2010-11-26
miłego weekendu :)