Bulion wieprzowo-warzywny :

Bulion wieprzowo-warzywny :

Nie przepadam za wywarami wieprzowymi ale ten jest po prostu pyszny.

Czas : 2,5 godziny

Składniki :
1 kg wieprzowych żeberek ( chude , tzw. paski )
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
1/2 pora
1 suszony grzybek
2 ziela angielskie
4 ziarna czarnego pieprzu
pieprz kolorowy grubo mielony
1 liść laurowy
przyprawa do zup ( co kto lubi - vegeta , jarzynka ) - ja używam kostkę bulionową warzywną )
maggi
gałązka świeżego lubczyku ( lub lubczyk suszony szczypta )
1/2 pęczka natki pietruszki
7 szklanek wody
Umyte i pokrojone mięso ułożyć w garnku razem z oczyszczonymi warzywami , przyprawami ( ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy , grzybek , kostkę bulionu warzywnego- lub szczyptę przyprawy ) . Zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie prawie 2 godziny (przy lekko uchylonej pokrywce ). Dołożyć natkę i lubczyk i gotować jeszcze 15 minut .Płyn ma odparować do objętości ok. 3 szklanek . Wyjąć mięso i warzywa . Bulion przecedzić . Doprawić do smaku .
Podawać jako czysty bulion z pasztecikami, naleśnikami , krokietami lub jak każdy inny rosół z makaronem , kluskami , kołdunami .
Mięso i warzywa użyć na farsze , pasztet , do zapiekanek lub po wyluzowaniu kości panierować mięso w jajku i bułce tartej i smażyć na rumiano .

dodane na fotoforum:

anita591

anita591 2011-04-17

Świeci słonko znów na niebie
świeci dla mnie i dla Ciebie
Niesie radość,na to liczę,
więc miłego dnia Ci życzę.
Pięknej Niedzieli Palmowej
i głębokich przemyśleń
w rozpoczynającym się
WIELKIM TYGODNIU...

kiki139

kiki139 2011-04-17

Kiedyś taki jadłam był dobry :)

kris13

kris13 2011-04-18

Ja takiego nie znam...może spróbuję?

emmi1

emmi1 2011-04-18

dziękuję :)

quendi

quendi 2011-04-18

śliczne masz te miseczki! cudne!

ondra

ondra 2011-04-18

Ale mi zapachniało :)))

dodaj komentarz

kolejne >