Tajszczyzna wg Buni

Tajszczyzna wg Buni

Dyżurne danie jak przychodzi wnuczka

Czas : 45 minut

Składniki :

pierś z kurczaka
1 utarta na tarce jarzynowej ( duże oczka ) marchew
1 szklanka pokrojonej w paski kapusty pekińskiej
4 pieczarki
biała część pora
1 łyżeczka Zielonego sosu chili Tao-Tao
2 łyżeczki Sosu chili z ananasem Tao-Tao
olej z pestek winogron
sól
pieprz grubo mielony
papryka mielona słodka
1/4 szklanki mleka kokosowego

W wolku rozgrzać 3 łyżki oleju .Wrzucić pokrojoną w kostkę pierś i zrumienić . Dołożyć pieczarki w plasterkach i por krojony w krążki. Gdy pieczarki zrumienią się - dodać 2 łyżki oleju - wsypać marchew i kapustę .Smażyć mieszając aż zmiękną. Wlać mleko kokosowe . Dodać zielony sos chilli i sos chilli z ananasem. Dusić na małym gazie 5 minut .Podawać z ryżem na sypko lub makaronem ryżowym .

Jeśli chodzi o mleczko kokosowe - to ponieważ lubię tajskie smaki to ułatwiam sobie życie kupując puszkę mleka na zapas . Potem jak potrzebuję otwieram , używam tyle co trzeba a resztę zamrażam w pojemniczkach do robienia kostek lodu . Jak potrzebuję to biorę 1-2 lub więcej i nic się nie marnuje i nie szkoda takiej puszki kupić .

dodane na fotoforum:

pamela5

pamela5 2011-05-17

Ciekawa kolorystyka:-)

alfeczka

alfeczka 2011-05-17

uwielbiam sprawdzać codziennie co tam dziś Bunia upichciła :) eh... szkoda ,że nie mieszkamy razem.... takie pyszności :)

ondra

ondra 2011-05-17

Lubię tu zaglądać, bo wiem że zawsze znajdę same wspaniałości :)))

dodaj komentarz

kolejne >