Pachnąca kiełbasa podduszona z rodzynkami w pikantnym sosie .
Czas : 30 minut
Składniki :
4 cienkie białe kiełbaski surowe
1/2 szklanki wywaru z parzenia kiełbasek
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 cebula
pieprz
1/2 szklanki rodzynek
mielona papryka
1 łyżka kwaśnego dżemu agrestowego ( lub chetneyu agrestowo-cebulowego )
1/4 szklanki śmietanki słodkiej
Kiełbaski parzyć we wrzątku 15 minut. Rodzynki zalać wrzącą wodą i zostawić na 15 minut Wyjąć . Cebulę pokroić w cienkie pół plasterki i zrumienić na oleju. Dodać masło . Obsmażyć kiełbaski na rumiano ze wszystkich stron . Dołożyć odsączone rodzynki , dżem ( lub chetney ) , wlać wywar i dusić na małym gazie aż sos zrobi się gładki. Dolać śmietankę . Doprawić sos do smaku pieprzem , papryką .
Podałam z ziemniakami z wody i sałatą .
dodane na fotoforum:
krynia2 2011-07-13
Witaj ........wykorzystam Twoj przepis dziś na przyjęcie gości............z pewnościa przypadnie im do smaku bo uwielbiaja białą kiełbaskę a będzie podana w nowej szacie...............poadrawiam i miłego dnia zycze.