Taka składanka z różnych przepisów . Inspiracją było zdjęcie białej kapusty gotowanej , polanej sosem z pleśniowego sera .Potem wróciłam do holenderskiej potrawy stamppot ( zapiekanka z kapusty i puree ziemniaczanego z kiełbasą ). A , że dostałam prosto działki malutką luźno związana kapustkę postanowiłam coś z tego zrobić .
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/09/kapusta-faszerowana-puree-ziemniaczanym.html
dodane na fotoforum:
bunia 2012-09-17
lulka1- bo pierwszy raz to robię - i nie widziałam by ktos robił .
astra40- dziękuję - ale trzeba by jeszcze dopracować - smaczne jest bardzo , ale za mało odcedziłam kapustę moim zdaniem . Nastepny raz spróbuje tak zrobić by wyszła zwarta tzn by puree było sklejone z kapustą - moze jajko do puree dodać? nie wiem . W każdym razie podoba mi sie wizualnie i na prawdę jest doskonałym ( i tanim - bo ser to można użyć resztki) dodatkiem do prostych dań. Będzie pasować do obsmażanej kiełbasy.
izolek 2012-09-17
Buniu kiedyś wspomniałam o kapuście faszerowanej mielonym mięsem - obiecałaś pomyśleć - jesteś bliziutko.
Dla mnie problemem są bardzo ścisłe (twarde) główki kapusty.
Nawet gołąbki robię z kapusty włoskiej.
Ten przepis jest ciekawy - kiedyś zrobię.
Pozdrówki.
bunia 2012-09-17
izolek-- ale mi dajesz zadanie . Jak ja mam zrobić faszerowaną główkę kapusty na 2 osoby :) ?. Prawdę mówiąc zapomniałam. Ta mała kapustka akurat się nadawała - była z działki i taka niewyrośnięta - luźna . Ale już po niej - poszła pod nóż . Robiłyśmy kiedyś z Mamą i Babcią dwie wersje faszerowanych główek kapusty . Albo ugotowana w całości ( po wycieciu głaba) i farsz miesny wsadzany w odchylane liście ( trudne do zrobienia ) i potem duszona w piekarniku. Albo wycięty środek od strony głąba tak by w środku była dziura a na około warstwa z połączonych nadal ze sobą liści. Do środka farsz jak na gołąbki . Całą główkę wsadzić do duzego gara i gotować. Potem kapusta idzie w całosci na półmisku na stół a z wywaru robi sie sos pomidorowy ( albo inny ) i podaje osobno. Kroi się jak tort.( my podawałyśmy miesem do kóry ) - tak samo robiłam zwarty kalafior .
bunia 2012-09-17
lilka13- żartujesz ? Gotowana kapusta i tłuczone ziemniaki powpychane w jej liscie a potem zapiec - toż to najprostsze co może być . Nie ma chyba nikogo kto by kapusty i ziemniaków nie ugotował.
korka 2012-11-06
Można dostać "smakowitego zawału"
Pozdrawiam :-)