Sandacz z ,, kurnej chaty,,

Sandacz z ,, kurnej chaty,,

Wracam ponownie do komponowania smaków takimi jakimi mogły być przed wiekami . To znaczy z użyciem przypraw i składników , które były dostępne na ziemiach polskich w średniowieczu i wcześniej .Okazuje się , że kuchnia naszych Pra Pra Pra Dziadów wcale nie musiała być przaśna .Las , łąka , jezioro , rzeka , pole - dostarczały wszystkiego . A jak to było wykorzystane to już tak jak i dziś zależało od fantazji gotującego .
Dziś próbuję jak sprawdza się w roli zamiennika soku z cytryny kwas jabłkowy - czyli marynuję sandacza w jabłkach i innych ziołowych przyprawach.

Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni"

https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/10/sandacz-z-kurnej-chaty.html

dodane na fotoforum:

wandy

wandy 2012-10-26

Nie wiem buniu czy znasz taka rybke "Kargulena", udalo mi sie ja dopasc i jestem z siebie bardzo zadowolona bo moja rodzinka przepada za ta ryba. Przedewszystkim chyba ze wzgledu na zawartosc osci bo prawie ich w tej rybce nie ma.
Pozdrawiam Cie milutko i zycze udanego weekendu:) Wanda

astra40

astra40 2012-10-26

już czuję ten wspaniały smak:)

bunia

bunia 2012-10-27

Wandy- znam Kargulenę - smaczna - ostatnio nie widziałam u siebie - muszę zapytać i kupić

dodaj komentarz

kolejne >