Doskonały dodatek do duszonego kurczaka. W zasadzie taki ryż jest tak smaczny , że mogła bym go jeść samego. Podaję taki ryż wtedy kiedy gotuję kawałek kurczaka w małej ilości wody ( tyle by starczyło jej potem na sos i do podlania ryżu). Warunkiem jest, że kurczak jest bez zbędnych dodatków a tylko w kremowym sosie ( cytrynowy, potrawkowy, holenderski, śmietanowy).
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni,,
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2013/11/ryz-z-rodzynkami-na-bulionie.html
dodane na fotoforum:
bunia 2013-11-17
jadpaw5- u mnie w domu ryż od zawsze był jadany we wszelkich formach. Najmniej w wersji na słodko ( to u Mamy w Rodzinie tylko na mleku z cukrem i cynamonem , albo do pomidorówki czy gołąbków) - u Dziadków ze strony Taty a później u Rodziców no i dalej u mnie ryż w formie pilawu , faszerowanych papryk ( i innych warzyw ) , risotto był robiony od zawsze . Nie bardzo wiem kto był inspiratorem i kto i gdzie zdobywał przepisy na te dania wtedy zupełnie u nas nie znane ( lata 60-te ) , chyba Tata. A dla mnie ryż to podstawa.Mogła bym w Chinach mieszkać :)
chico 2013-11-23
Polecam Adas Polow - ryż z soczewicą po persku.albo Pilaw z rodzynkami i nerkowcami.