Kutia ( wg Babciagramolki )

Kutia ( wg Babciagramolki )

Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php


Kutia :

Pszenica z makiem i miodem . Tradycyjne danie Wigilijne rodem z Kresów .Nie wszyscy za tym przepadają.
Czas : 5 godzin + 12 godzin moczenie pszenicy

Składniki :30 dag pszenicy ( bez łusek )
20 dag maku
Orzechy łuskane
Rodzynki
Miód


Pszenicę namoczyć na noc . Gotować 4 godziny , aż będzie miękka . Odcedzić. Mak sparzyć i ugotować . Zmielić 2 razy. Wymieszać ostudzoną pszenicę , mak , miód, rodzynki, usiekane orzechy .

Niektórzy dodają jeszcze słodkiej śmietanki .

dodane na fotoforum:

waszka

waszka 2008-08-29

uwielbiam:)

warkocz

warkocz 2008-12-22

ja tez uwielbiam ... ale ja zamiast prawdziwej przenicy daje płatki w kształcie przenicy !!! Mi smakuje .. polecam !!! =)

warkocz

warkocz 2008-12-22

aha i jeszcze mleka dolewam ... =)

suzi414

suzi414 2009-12-08

A i to moja rodzinna potrawa rodem z Ukrainy :)
Uwielbiam kutie

cuisine

cuisine 2010-01-14

Moja rodzina też pochodzi ze wschodu, więc to i u mnie tradycyjna potrawa wigilijna (i nie tylko) - bardzo lubiana - ja daję dużo różnych bakalii, sporo posiekanej czekolady i mnóstwo miodu.

lila08

lila08 2011-01-28

moi Rodzice też pochodzą ze wschodu...u nas zawsze jest na Wigilię kutia,ale ja dodaję jeszcze inne bakalie:daktyle,migdały,suszone śliwki,morele,figi i bardzo dużo miodu...

dodaj komentarz

kolejne >