Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
Kutia :
Pszenica z makiem i miodem . Tradycyjne danie Wigilijne rodem z Kresów .Nie wszyscy za tym przepadają.
Czas : 5 godzin + 12 godzin moczenie pszenicy
Składniki :30 dag pszenicy ( bez łusek )
20 dag maku
Orzechy łuskane
Rodzynki
Miód
Pszenicę namoczyć na noc . Gotować 4 godziny , aż będzie miękka . Odcedzić. Mak sparzyć i ugotować . Zmielić 2 razy. Wymieszać ostudzoną pszenicę , mak , miód, rodzynki, usiekane orzechy .
Niektórzy dodają jeszcze słodkiej śmietanki .
dodane na fotoforum:
waszka 2008-08-29
uwielbiam:)
warkocz 2008-12-22
ja tez uwielbiam ... ale ja zamiast prawdziwej przenicy daje płatki w kształcie przenicy !!! Mi smakuje .. polecam !!! =)
warkocz 2008-12-22
aha i jeszcze mleka dolewam ... =)
cuisine 2010-01-14
Moja rodzina też pochodzi ze wschodu, więc to i u mnie tradycyjna potrawa wigilijna (i nie tylko) - bardzo lubiana - ja daję dużo różnych bakalii, sporo posiekanej czekolady i mnóstwo miodu.
lila08 2011-01-28
moi Rodzice też pochodzą ze wschodu...u nas zawsze jest na Wigilię kutia,ale ja dodaję jeszcze inne bakalie:daktyle,migdały,suszone śliwki,morele,figi i bardzo dużo miodu...