Ryż pomarańczowy

Ryż pomarańczowy

Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php


Ryż pomarańczowy :

Dodatek do II dań . Wg mnie doskonale pasuj do drobiu .
Czas : 30-45 minut + ,, leżakowanie ,, ryżu .

Składniki :

20 dag ryżu
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
1 szklanka soku z pomarańczy
1 łyżeczka kurkumy
2-4 szklanek bulionu drobiowego
miąższ z 1 pomarańczy

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej z masłem . Wsypać ryż i obsmażać go 5 minut mieszając . Wlać sok i 2 szklanki bulionu .Dodać kurkumę i rozdrobniony miąższ z pomarańczy. Gotować podlewając resztą bulionu ( gdy ten co był w garnku zostanie już wchłonięty – tak jak przy risotto ) aż ryż będzie miękki ( a całość płynu wchłonięta . Zawinąć przykryty pokrywką garnek w koc i trzymać tak zawinięty przez 1 godzinę ( można wsadzić zawinięty garnek starą metodą między poduszki). Podawać uformowany w kopczyk udekorowany kawałkami pomarańczy .

dodane na fotoforum: