Cukinia wg przepisu na ogórki Pani Janeczki

Cukinia wg przepisu na ogórki Pani Janeczki

Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php


Cukinia wg przepisu na ogórki Pani Janeczki :
Do tej pory robiłam wg tego przepisu ogórki. Są pyszne. Teraz postanowiłam zrobić cukinię . Pani od której dostałam przepis twierdzi ,że jest równie dobra.
Czas : 1 godzina

Składniki :
3 kg cukinii
1 litr wody
1 szklanka octu 10%
2 łyżeczki curry
0,5 kg cukru
3 łyżeczki gorczycy
plastry cebuli ( tyle ile wyjdzie słoików)
liście selera ( tyle ile wyjdzie słoików)
1,5 łyżki soli

Cukinie umyć , obrać , wydrążyć miękki środek. Pokroić na słupki ( tak mniej więcej długości 5-8 cm i grubości 1-2 cm ). Zagotować zalewę z wody, octu, curry, cukru, gorczycy, soli. Cukinię poukładać w czystych , wyparzonych słoikach. Zalać zalewą . Na wierzchu każdego słoika położyć gruby plaster cebuli i liście selera .Pasteryzować 5-10 minut.

dodane na fotoforum:

pamela5

pamela5 2008-09-08

Jak dobrze, że masz tu swoją galerię;-)))

reniuska

reniuska 2008-09-08

MIŁEGO WIECZORKU
DOBRANOC

aniam

aniam 2008-09-08

miłego wieczorku dobranoc

ewik1

ewik1 2008-09-08

Oj zjadło by się na zaostrzenie apetytu hiihihihi

zuzka35

zuzka35 2008-09-08

Uwielbiam cukienie...już czuje ten zapach ;) Pozdrowionka

lulka1

lulka1 2008-09-08

pozdrawiam :)
ale miło znęcasz się nad nami swoją kulinarną galerią, moje kubki smakowe domagają się tego co oczy widzą :)
jeśli to możliwe proszę o więcej sprawdzonych przepisów na jesienne przetwory :))))

bunia

bunia 2008-09-08

Właśnie zaczynam zaprawy. W zeszłym roku jak robiłam jeszcze nie miałam laptopa i nie robiłam zdjęć. W tym roku będzie trochę mniej przepisów bo mam ślub córki za parę dni i lecę na trochę do Anglii. Jak wrócę to będe dalej przetwarzać co się da. Wszystkie te przetwory które są wstawione są sprawdzone od lat. Polecam Kiszonkę z kapusty pekińskiej Kim Chi. Jest bardzo smaczna i można ją robić przez cały rok. Nie pasteryzuje sie jej. A w lodówce stoi miesiąc. Pozdrawiam.

lulka1

lulka1 2008-09-09

dzięki serdeczne :) , a przepis na kapustę pekińską zaraz odnajdę i wkrótce wypróbuję ..pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >