Zupa krem ziemniaczany z awokado

Zupa krem ziemniaczany z awokado

Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php


Zupa krem ziemniaczany z awokado:

Przepis inspirowany podróżą kulinarną R. Makłowicza do Ekwadoru .Bardzo spodobał mi się pomysł zestawienia w zupie ziemniaków i awokado.
Czas : 1 godzina 20 minut

Składniki :ziemniaki- miseczka pojemności ½ l pokrojonych w drobną kostkę
1 cebula
1 awokado
2 mini kostki Knorra – Bazylia
2 łyżki usiekanych liści bazylii
2 łyżki masła
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
1 litr wody
1 łyżeczka kurkumy
1 szklanka śmietanki 18 % słodkiej
2 kostki bulionu cielęcego Knorra
4 łyżki łuskanych pestek dyni

Usiekać drobno cebulę i zeszklić ją w garnuszku na maśle . Dodać olej i wsypać ziemniaki . Smażyć 10 minut często mieszając . Awokado obrać , usunąć pestkę , pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków . Zalać wodą . Wsypać 1 łyżkę usiekanych liści bazylii , mini kostki Bazylia , pieprz ,bulion cielęcy . Gotować 1 godzinę . Zmiksować blenderem tak by połowa ziemniaków i awokado była przetarta . Dodać kurkumę , śmietankę , resztę usiekanej bazylii. Zagotować . Doprawić .Podawać posypaną pestkami dyni .

dodane na fotoforum: