Stek z Sommerset

Stek z Sommerset

Stek z Sommerset :

Z angielskiej kuchni .
Fantastyczne danie z kotletów wieprzowych , z jabłkami , podlane cydrem. Zdecydowanie polecam – smaczne , niespodziewana kompozycja smakowa .
Czas :ok. 1-1,5 godziny

Składniki :4 kotlety schabowe z kostką po 10 dag każdy
2 cebule
3-4 średnie jabłka
2/3 szklanki Iris cider ( cydru irlandzkiego )
sól
pieprz mielony
1 kostka bulionowa
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 – 2 łyżki mąki

Kotlety obsmażyć na rumiano po 5 minut z każdej strony . Przełożyć do brytfanki . Posolić , popieprzyć . Cebule drobno usiekać i poddusić na tłuszczu od smażenia mięsa . Jabłka pokroić w grube plastry bez obierania i wycinania gniazd nasiennych . Dołożyć do podduszonej cebuli . Obsmażyć z obu stron . Chwilę dusić . Przełożyć cebulę i jabłka na steki . Na patelnię wlać cydr i dusić aż trochę odparuje. Sosem zalać mięso . Brytfankę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika . Piec pod przykryciem 30 minut. Zdjąć folię i piec przez 20 -30 minut aż mięso będzie miękkie i rumiane , a sos odparuje wystarczająco . Doprawić dodając kostkę bulionową . Jeśli trzeba można sos zagęścić odrobiną mąki .

W wersji polskiej .Do natarcia mięsa użyć 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki papryki mielonej, 1 łyżeczkę curry, czosnek ( 2 mini kostki czosnkowe Knorra ), 2 łyżki sosu sojowego , 2 łyżki oliwy. Zalać piwem jabłkowym i zostawić na 12 godzin w lodówce . Obsmażyć na rumiano na 3 łyżkach oliwy. Przełożyć do brytfanki . Na tłuszczu ze smażenia zeszklić 3 usiekane w ,, piórka „ cebule , a potem lekko podsmażyć 2 duże jabłka pokrojone w grube plastry . Wlać marynatę i rozrobioną w 1 szklance wrzątku kostkę bulionu ( cielęcego ). Brytfankę zakryć folią aluminiową i dusić 1 godzinę . Odkryć folię . Dołożyć utarte na grubej tarce jarzynowej ½ dużego jabłka . Dusić jeszcze 30 minut . Sos zagęścić ( Np. 1 torebką sosu ciemnego do mięs Knorra lub brązową zasmażką ).

dodane na fotoforum:

barossa

barossa 2008-09-29

wygląda smakowicie:)

garnko

garnko 2008-09-29

kocham mięsko :) jak zwykle fantastycznie

bunia

bunia 2008-09-29

Zgadza się- smaczne. Zamiast cydru jabłkowego można użyć nasze piwo jabłkowe .Ja w polskiej wersji dodaję dużo cebuli. I dusze dłużej - jest jeszcze lepsze.

brygida

brygida 2008-10-01

somerset,to tam gdzie i ja.ale babciagramolka by sie tu na dobre przydala bo jedzenie angielskie to pomylka.

bunia

bunia 2008-10-01

Mie zgadzam się z Tobą brygidko . Pomysły na angielskie dania są fajne - tylko oni są minimalistami jeśli chodzi o przyprawy ( i chyba trochę leniuchami w kuchni - wszystko robią jak najprościej ). Wystarczy te ich dania dosmaczyć , a mięsa piec o połowę dłużej niz w przepisie i już jest ok. Ja jestem w fazie ,, oswajania " kuchni angielskiej ze względu na dzieci( siedzą tam na stałe ). Nawet ten sos miętowy okazuje się doskonały - trzeba tylko nad nim popracować. Pozdrawiam .

tubylec

tubylec 2008-10-01

OSTATNI RAZ WSZEDŁEM NA TWOJĄ STRONĘ!!
Zaśliniony!!

liszka4

liszka4 2008-11-09

nie mogę dalej tego oglądać, to nie na moje nerwy!!! BUNIA jesteś NIEZWYKŁA !!!!!!

dodaj komentarz

kolejne >