Rolada wołowa a la zrazy

Rolada wołowa a la zrazy

Rolada wołowa a la zrazy :
Rolada robiona tak jak zrazy wołowe zawijane tylko w wersji makro.

Czas : 1,5 godziny

Składniki :
40-50 dag wołowiny na zrazy w jednym szerokim plastrze
1 duży ogórek kiszony
4 grzybki suszone + 5 sztuk do sosu
1 cebula + 3 sztuki do sosu
½ kromki chleba razowego
5 dag wędzonego boczku
2 łyżeczki musztardy
pieprz mielony
olej
sos sojowy
mąka
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kostka bulionu wołowego Knorra ( lub kostka mięsna Winiary , lub Vegeta, Jarzynka )

Mięso rozbić tłuczkiem do mięsa ( przez folię spożywcza by nie porozrywać włókien ) na grubość ok. 0,5 cm ), wyrównać brzegi ( odkrojone brzegi pokroić w drobna kostkę i użyć do farszu ). Mięso skropić olejem, sosem sojowym , posmarować musztardą , posypać pieprzem .Na środku ułożyć pokrojonego ogórka , boczek pokrojony w paseczki , cebulę w piórkach , grzybki, chleb pokrojony w słupki .Zwinąć roladę .Obwiązać nicią tak by farsz był dobrze zakryty mięsem . Posmarować z wierzchu oleje, sosem sojowym .Posypać mąką . Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju .Obsmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka ( wąski – wysoki ). Dodać pokrojone pozostałe cebule , grzyby, ziele angielskie , liście laurowe. Zalać wodą tak by zakryła mięso , dodać kostkę bulionową lub przyprawę do mięs .Dusić pod przykryciem ( z lekko uchyloną pokrywką ) przez 1,5 godziny . Sos powinien odparować do objętości 1,5 szklanki .Wyjąć mięso . Z sosu wyłowić grzyby i pokroić w paseczki i włożyć z powrotem do sosu . Z mięsa usunąć nici. Przekroić roladę na 3-4 części .Podawać z kaszą gryczaną , kaszą jaglaną , knedlem , kluchami drożdżowymi – jak kto lubi.

dodane na fotoforum:

reniuska

reniuska 2008-11-30

MIŁEGO POPOŁUDNIA NIEDZIELNEGO

baaya

baaya 2008-11-30

roladki, roladkami - to potrafię, ale cebulaki zrobię, pozdrawiam :))

baaya

baaya 2008-11-30

roladki, roladkami - to potrafię, ale cebulaki zrobię, pozdrawiam :))

erminia

erminia 2008-11-30

i z kaszą :)) mniam :)) smacznego :))

ellah

ellah 2008-11-30

podziękowania za różę ogórkową :) ćwiczę, bo w sobotę mam mikołajkowych gości :) Zrobie im na pewno cremoselle z kaki wg Buni :)

lucia

lucia 2008-11-30

smacznego...

atena74

atena74 2008-11-30

ooo rany ale smakowitosci ... no rzeczywiscie pracochlonne to danie )) smacznego

lucio

lucio 2008-11-30

Ściągnąłem przepis, dziękuję

irogo

irogo 2008-11-30

A tu znowu same pyszności....i kasza i sosik i to wspaniale wyglądające roladki... :))))

beata1

beata1 2008-11-30

Miłego wieczorku życzę:)))

graz5

graz5 2008-11-30

Wygląda smakowicie :))

tezera

tezera 2008-11-30

smakowicie,apetycznie-mniam,mniam:)))

kochac

kochac 2008-11-30

mniaaaaam... nie ma to jak doobre miesko.. a jeszcze najlepiej od zaprzyjaznionego gospodarza.. i tak podane... paluszki lizac :)

b0zenka

b0zenka 2008-11-30

Pozdrawiam milutko, życzę Ci spokojnego wieczoru i słodkich snów..

aniczka

aniczka 2008-11-30

Pozdrawiam serecznie...smakowicie to wyglada..

starsza

starsza 2008-11-30

To to co bardzo lubie.....

cudolik2

cudolik2 2008-11-30

No,no,no..w takiej wersji to nie jadlam jeszcze wolowiny!Ale wyglada...przepysznie!Milej nocy!

malybok

malybok 2008-11-30

po moich róznych wygłupach kulinarnych przyda się jutro kasza... a moze na mleku?a moze lepiej zsiadłe? będzie mniej roboty . której mam dość ,bo szykowałam dla dwóch Andrzejów w jednym domu ojjjj!!!! pozdrawiam:)))

pinecha

pinecha 2008-12-01

... niema jak roladki :-)

jelonek

jelonek 2008-12-04

bardzo smaczna Twoja galeria...zapraszam do siebie

piatal

piatal 2009-09-25

też niedawno zrobiłem,,,zawsze pyszne,,,

dodaj komentarz

kolejne >