Stek z Sommerset po polsku

Stek z Sommerset po polsku

Stek z Sommerset po polsku :
Moja wersja angielskiego przepisu .

Czas :ok. 1-1,5 godziny

Składniki
:4 kotlety schabowe z kostką lub bez )
2 cebule
3- średnie jabłka
2/3 szklanki piwa jabłkowego
sól
pieprz mielony
1 kostka bulionowa ( wieprzowa lub wołowa czy cielęca )
oliwa
1 łyżka masła
1 – 2 łyżki mąki
Papryka mielona
1 łyżeczka curry
2 mini kostki czosnkowe Knorra ( lub 2 roztarte ząbki czosnku)

Zrobić pastę do natarcia mięsa z - 2 łyżeczek pieprzu, 2 łyżeczek papryki mielonej, 1 łyżeczki curry, czosnku ( 2 mini kostki czosnkowe Knorra ), 2 łyżek sosu sojowego , 2 łyżek oliwy. Natrzeć schab .Ułożyć w pojemniku . Zalać piwem jabłkowym i zostawić na 12 godzin w lodówce .Wyjąć .Odsączyć . Obsmażyć na rumiano na 3 łyżkach oliwy. Przełożyć do brytfanki . Na tłuszczu ze smażenia zeszklić usiekane w ,, piórka „ cebule , a potem lekko podsmażyć 2 duże jabłka utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Wlać marynatę i rozrobioną w 1 szklance wrzątku kostkę bulionu ( cielęcego ).Zalać mięso w brytfance wywarem , dołożyć cebule i jabłka. Brytfankę zakryć folią aluminiową i dusić 1 godzinę . Odkryć folię . Dusić jeszcze 30 minut . Sos zagęścić ( Np. 1 torebką sosu ciemnego do mięs Knorra lub brązową zasmażką ).1 jabłko pokroić w grube plastry bez obierania , posypać je pieprzem i majerankiem .Obsmażyć na 2 łyżkach oleju po 2 minuty z każdej strony . Podawać mięso obłożone plastrami jabłek .

dodane na fotoforum:

yvonne7

yvonne7 2008-12-04

o to muszę zrobić! :)))

annsly

annsly 2008-12-04

Czy można czymś zastąpic piwo jabłkowe?

jasiek56

jasiek56 2008-12-04

REDDS jest wszędzie! Przepis rzecz święta! :)

elisela

elisela 2008-12-04

Tez lubie mieso z owocami i czesto robie!!! Pozdrawiam!

bunia

bunia 2008-12-04

annaslysz - jasiek56 ma racje - piwo jabłkowe jest wszędzie .Lepiej by było używać cydru jabłkowego lub Calvadosu - ale bez przesady z piwem tez jest dobre .A jak nie chcesz dodawać alkoholu to podlej taka samą ilością bulionu i do smaku dopraw octem balsamicznym lub winnym .

renia06

renia06 2008-12-04

Ach Buniu:)))Zasmakowałam w twojej Galeriii:))))
Co za pychotki jakie specjały :)))).
Pozdrawiam ciepło i smacznie :)))))

bunia

bunia 2008-12-04

Dzisiaj obiadek imieninowy bo moja Mamcia Barbara- co prawda tylko na 2 osoby bo goście będa w niedziele , ale świętujemy. Zaraz zrobimy sobie kawusie , ciacho do tego i wiśnióweczka .

wiolcia7

wiolcia7 2008-12-04

Ja tego nie przygotowywałam - byłam gościem. w sałatce wiem , że była cykoria, sałata pekińska, oliwk, paprykai polane oliwą z oliwek;-)

cudolik2

cudolik2 2008-12-04

Stek wyglada BOSKO!,na pewno jest przepyszny(jak znam Twoje kucharzenie),Sto lat!dla Mamci,i nie przesadzcie z ciastkami,bo Mamcia nie powinna...;)))Ale mnie pysznosci ominelo..ale coz robic,zycie ro nie tylko"garnek":)))Pozrawiam cieplutko.

eewaa55

eewaa55 2008-12-04

Rewelacyjne danie**Mamci Basi...samych serdeczności życzę*:))))

lucia

lucia 2008-12-04

złóż najlepsze życzenia imieninowe swojej mamie.

barossa

barossa 2008-12-04

musi być smaczne,tyle szczegółów w przyprawianiu potrawy:)

malybok

malybok 2008-12-04

ucałowania dla Mamy z życzeniami zdrowia i uśmiechu przy tak dobrej córce!!! :))))

bunia

bunia 2008-12-04

barossa- mówisz ,że dużo roboty przy przyprawianiu .Jakoś dopiero teraz popatrzyłam ,że składników rzeczywiście sporo. Ja wieczorem bejcuję mięso i wstawiam do lodówki , a następnego dnia to tylko cebula , jabłka , do brytfanki i polać piwem .Samo się piecze .

yvonne7

yvonne7 2008-12-04

Mamci proszę złożyć ode mnie najserdeczniejsze życzenia i bardzo mocno Ją uściskać :)))

brygida

brygida 2008-12-05

oo.. mieszkam w somerset i nie jadlam ;)

dodaj komentarz

kolejne >