Barszcz czerwony z fasolą :
Odmian barszczu jest pewnie tyle ile regionów kraju i gospodarstw domowych . Ten gotowany w moim domu z fasolą jest podobny do małopolskiego , z tym ,że ja nie dodaje kapusty i warzywa prócz marchewki wyjmuje z wywaru .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
Ćwiartka kurczaka ( lub porcja na zupę z indyka ok. 0,5 kg )
1 kg buraków ( ja preferuję takie podłużne )
4 ziemniaki ( średniej wielkości )
2 duże marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pora
1 puszka fasoli w ziarnach białej
1 puszka fasoli w ziarnach czerwonej
garść grzybów suszonych
1 kostka bulionu drobiowego ( Knorra )
1 kostka bulionu wołowego ( Knorra )
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 ząbek czosnku
pieprz mielony
maggi w płynie
1,5 litra wody
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Grzyby namoczyć w szklance wody .Mięso, oczyszczone warzywa ( seler , pietruszkę , por ), ziele angielskie , liście laurowe , pokrojone w drobną kostkę ziemniaki , pokrojone w plasterki marchewki , kostki bulionowe , czosnek, odcedzoną białą fasolę , odcedzoną i wypłukaną czerwoną fasolą włożyć do garnka . Buraki obrać – 1,5 dużego buraka pokroić w słupki , resztę buraków przekroić na kawałki ( ósemki ). Odcedzić grzyby i pokroić w paseczki . Grzyby i buraki włożyć do garnka . Zalać wodą .Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 1,5 godziny . Wyjąć mięso , seler , pietruszkę, por , buraki w kawałkach ( te pokrojone w słupki zostają .Doprawić barszcz mielonym pieprzem , maggi, włożyć obrane ze skórek i kości mięso . Podawać posypany natką pietruszki .
Jeśli ktoś chce może zaprawić zupę śmietaną lub doprawić sokiem z cytryny .
dodane na fotoforum:
kitka01 2008-12-29
uwielbiam barszcz czerwony
szalona 2008-12-29
U nas się go nazywa barszcz ukraiński :))))))))))))))))bardzo smaczny pozdrawiam
walter46 2008-12-29
Długi rejs w Nowy Rok
Życzę Ci,
aby ten rok przypominał długi rejs,
w który odważysz się wybrać
po dawno wyśniony skarb.
By udało Ci się mocno trzymać ster,
nie poddając się sztormowym wiatrom
i trafnie dobierać współtowarzyszy.
By z nadzieją spoglądać na horyzont
i nie zapominać współrzędnych portu,
z którego płyniesz.
Życzę Ci, aby każdy nadchodzący dzień
był wyjątkowym darem.
Nie pozwól,
zagubić się w drobnych przykrościach
bunia 2008-12-29
szalona- barszcz ukraiński jest chyba trochę inny - dodaje się do niego białą kapustę i przecier pomidorowy - nie dodaje grzybów ( no w każdym razie nie w takiej ilości ) , buraki i warzywa są utarte na tarce , i na końcu zaprawia się zasmażka i śmietaną . Smakuje trochę inaczej .Ale masz rację dobry i zasada podobna barszcz z fasolą ( w małopolskim też podobnie ). Gotuje wszystkie 3 i każdy mi smakuje .
beata1 2008-12-29
..........===.............===
........./:::6_6..........6_6:::
.........:::(__....ღ.../__):::/
.........//::::\...........//::::\
.......((::::::::)).......((::::::::))
.......=""==""======""==""=
.........||| |||..............||| |||
.........||| |||..............||| |||
..........'|' '|'................'|' '|
_¸.•*ღ♥ღ
(``*.*´¨)`ღ**`Miłego popołudnia i wieczorku życzę.
ღ♥ღ.¸.•´¸.•*´¨)Pozdrawiam cieplutko !
*•.¸_¸.•*ღ♥ღ*•.¸_¸.•*ღ♥ღ*•.¸_¸.•*ღ♥ღ .
jolcia7 2008-12-29
jeżeli z fasolką to ja go nazywam ukraiński:))pozdrawiam
kropka7 2008-12-29
Witam poświątecznie....
Miłego poniedziałku i ostatnich dni 2008 roku...:-)
pozdrawiam cieplutko....
aneta21 2008-12-29
hmm przepysznie wyglada lubie takie tkzw.smietniczki hehe
graz5 2008-12-29
Oooooo!!!! Pachnie poprzez monitor!!!!!!
Pozdrawiam :)
bunia 2008-12-29
yvonne7- szczeciński ( hi hi hi ) , a tak ogólnie to przypadkowy - miał być kiedyś ukraiński ale nie było w domu kapusty , za to były dwa rodzaje fasoli - grzybów się namoczyło za dużo i tak jakoś ugotowałam . Posmakowało i przepis został na stałe. Nawet bardziej nam smakuje niż klasyczny małopolski czy ukraiński .
aniczka 2008-12-29
Uwielbiam taki barszc..sama czesto robie..ale dokladam jeszcze kapuste:-)))
aniczka 2008-12-29
Wanny szampana, seksu do rana
Niech ciało swawoli, głowa nie boli
Niech pamięć nie zawodzi, alkohol nie szkodzi
Spełniają sie marzenia, gdy rok cyfrę zmienia.
paszka 2008-12-29
Lubię do Ciebie zaglądać ,po każdej wizycie odwiedzam lodówkę ,tak te zdjęcia na mnie działają;)))gorąco pozdrawiam:)))
margo 2008-12-29
ehhhhhhhhhh............ pychota......... z tym ze w małopolskim podkarpaciu to nazywamy go barszczem ukrainskim :)))) ...... a ogladajac Twoja galerie Buniu po raz kolejny polece do lodówki....... tym razem chyba odgrzeje bigos :-))) czekam na nowe pyszne dania..... cóz jakby nie Ty to niekiedy nie wiedziałabym co zgotować ... :))))))))
niema 2008-12-31
Szczęścia, co radość daje, miłość, co niesie pokój, zdrowia, co rodzi wytrwałość, wiary, co nadzieje prowadzi, dni wypełnionych do końca, nowych wschodów słońca i niech więcej takich rzeczy Nowy Rok Ci użyczy.