Odgrzebałam stary przepis na rosół . Spisywałam go i robiłam zdjęcie jakieś 4 lata temu. Chyba przyszła pora na poprawki. To znaczy nie zmieniam nic w składnikach bo przecież gotuję go tak samo . Wygładzę tylko opis i pstryknę nowe zdjęcia.
Rosół to w polskiej kuchni jedna z popularniejszych zup. Gotowany i od święta i na co dzień .Warto pamiętać o tym , że dobry rosół wymaga czasu , cierpliwości i dobrego mięsa.
Przepis na blogu ,,Buniabaje w kuchni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2011/12/roso-z-makaronem.html
dodane na fotoforum:
klamcia 2009-01-11
ależ smakowity pewnie...:)
kopytka 2009-01-11
taki dobry obiad dzisiaj zrobiłaś - ale zjadłam go dopiero teraz...
ale były pierogi które ja uwielbiam...
bunia 2009-01-11
kopytka- no widzisz .Obiadek był o czasie - ale pojawił się razem ze śniadankiem dopiero teraz .Specjalnie zrobiłam dziś te pierożki , bo parę osób pytało mnie o ciasto parzone do pierogów , a ja z reguły robię ,, na oko " - dziś policzyłam proporcje.
luna19 2009-01-11
dobrej nocki ... zapatrzylam sie na twoje pierożki chyba coś jutro bede kombinować :))) mykam spać ..
misia51 2009-01-11
u mnie też był ..ale napewno nie taki dobry....
.......Zycze spokojnej nocy.......
Miłego spania...A JUTRO RADOSNEGO WSTAWANIA.Dobranoc.......
atena74 2009-01-11
moj tato zawsze powtarza , ze rosol to nie zupa ... rosol to rosol )))) dobranoc
jolcia7 2009-01-12
Stuk-puk. To znowu ja!(((*_*))
Przyszłam tu życzyć Ci
miłego Dnia..
By zawsze słonko promyczki Ci słało a i
powodów do smuteczków było mało.
╔══════════╗
.... ......Pozdrawiam....cieplutko.....
b0zenka 2009-01-12
Piękny dzionek dziś jest u mnie,słoneczko piękne promyki wysyła .Takiego dnia miłego Ci życzę.POZDROWIONKA.
aga555 2009-01-12
Uśmiechniętego dnia życzę
nawet gdy pochmurno i pada.
Słonka w serduszku nawet wtedy
gdy brak go na niebie.
Wszystko co najlepsze niech dziś spotka Ciebie!
ayo82 2009-01-12
Pozdrawiam cieplutko !!!!
kitka01 2009-01-12
u mnie dzis też rosołek
fatboy 2010-04-20
"Dobry rosół wymaga czasu , cierpliwości i dobrego mięsa."
Zapomniałaś dodać, że niezbędna jest kostka rosołowa i maggi, iście naturalnie... Po co dodawać tyle rzeczy tyle mięs, warzyw, nawet grzybka, przyprawy a potem zabijać to wszystko sztucznym smakiem kostki rosołowej i maggi? Ale ja tam jestem tradycjonalistą...
bunia 2010-04-20
fatboy- a dla tego , ze kostka rosołowa i maggi mają w sobie glutaminian sodu który wzmacnia naturalne smaki ( i tu zgadzam się z tradycją kuchni wschodniej która smaku unami uzywa od wieków - a u nas zrobiła się moda na niestosowanie ) .Dodatek maggi wzmacnia smak uzyskany z miesa i warzyw a nie zabija go . A zresztą każdy gotuje jak lubi - nikogo do niczego nie zmuszam .Chętnie zapoznam się z Twoim przepisem na rosół .A po za tym nigdzie nie pisałam , że gotuję tylko wg naturalnych smaków .W przeciwieństwie do niektórych nie ukrywam , że czasem robię zupy z papierka lub kupuję gotowe dania . Gotuję tak jak lubię i tyle . Jedno wiem nie wystarczy kostka bulionowa by mieć rosół - trzeba mięsa i warzyw i czasu - a doprawić go każdy moze jak chce .
bunia 2010-04-20
fatboy-A tak przy okazji - czuję się zaszczycona - 2 godziny temu założone konto i już trafiłeś do mnie i to w archiwalne przepisy - no no.