Sos chrzanowo-żurawinowy

Sos chrzanowo-żurawinowy

Sos chrzanowo- żurawinowy :
Klasyczny sos w kuchni polskiej . Często podawany do gotowanej wołowiny .

Czas : 10 minut

Składniki :
½ szklanki wywaru z mięsa i warzyw ( rosołu wołowego )
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki
2 łyżeczki utartego chrzanu
2 łyżeczki konfitury żurawinowej do mięs
sól


Roztopić masło. Wsypać na nie mąkę . Zamieszać. Rozprowadzić chłodnym wywarem i śmietanką . Włożyć chrzan i żurawinę . Doprawić do smaku szczyptą soli .

Uwaga : xxelka zrobiła sos z zakwaszanego chrzanu i kwaskowej żurawiny i wyszedł za kwaśny. Podaję z jakiego chrzanu i żurawiny ja robię .
Chrzan -naturalny bez konserwantów - nie zakwaszany , bez dodatku śmietany ( dłużej stoi )
Żurawina- konfitura do mięs z żurawiny błotnej ( niskosłodzona )

dodane na fotoforum:

emmi1

emmi1 2009-01-12

żurawinę mam,ale czy ten chrzan to ja muszę taki surowy korzeń utrzeć czy może być ze słoiczka już gotowy? :)

emmi1

emmi1 2009-01-12

a i Buniu tutaj mi odpowiedż, ja będę zaglądać. Niech będzie w jednym tematycznym miejscu :) buziaki :D

bunia

bunia 2009-01-12

emmi1- ja kupuję gotowy ze słoiczka firmy Rolnik- jest sprawdzony .Ale jeśli używasz innego ze słoiczka który Ci smakuje to bierz ten swój ( oczywiście można utrzeć chrzan w domu - ale po co jak są gotowe kupne zupełnie smaczne )( żurawina zresztą też jest już kupna bo te trochę co zrobiłam już mi się skończyło )

emmi1

emmi1 2009-01-12

oj to dobrze :D bo łatwiej o te w słoiczkach ;) bardzo Ci dziękuję, już wiem jaki będzie u mnie obiad jutro, mięsko z tym sosikiem :D

dotqa

dotqa 2009-01-12

przesmakowicie to wygląda ...pozdrawiam cieplutko :)

vena7

vena7 2009-01-12

wspaniale podane...

lizar

lizar 2009-01-12

Pięknie to podajesz Buniu.
Miłego dnia

audia

audia 2009-01-12

________####____####___
_____######_#_########
__####_#_#_#_#_#_#_#_####
___#####__BUZIAKI__######
____#################
_______############
__________########

halinag

halinag 2009-01-12

spróbuje tego sosiku.............

tezera

tezera 2009-01-12

pozdrawiam- danie jak zwykle wspaniałe:)))

reni50

reni50 2009-01-12

pięknie podane-musi smakować!

ciarkaa

ciarkaa 2009-01-12

przepis na zapiekanke juz sie znajduje pod zdjeciem:)

renia739

renia739 2009-01-12

litosci na to jedzonko..............juz nie moge w nic sie nie mieszcze hiih .milego dnia

kopytka

kopytka 2009-01-12

taki obiadek to zjadam od razu - ale za kawkę dziękuję...
mam uczulenie na wiórki kokosowe...

mausb

mausb 2009-01-12

jeszcze tego przepisu nie znałam z miłą chęcią wypróbuję :)

Pozdrawiam serdecznie

reni1

reni1 2009-01-12

Pyszny robiłam ostatnio ale z gotowego chrzanu z żurawiną..

zaza11

zaza11 2009-01-12

Buniu jesteś boska.Ten pólmisek to czysta sztuka.Gorzej, że przy kontemplacji sztuki zaczyna okrutnie ssać w żołądku.

rudy13

rudy13 2009-01-12

i znów slinka po brodzie kapie, ja nie nadążam... nie mam nawet kiedy tego wszystkiego spróbować... więc tymczasem będzie do szuflady...
pozdróweczka :))

emmi1

emmi1 2009-01-15

Po rozpuzczeniu masła dalsze składniki dodaje się na zdjęty z ognia garnuszek czy dalej na ,,gotująco,,?

dodaj komentarz

kolejne >