Pierwsze ,, koty za płoty "- zupa gotowa.
Ogólnie lubiana zupka .Ja ułatwiam sobie życie i za jednym gotowaniem robię i tą zupkę i gotowaną szynkę wieprzową w sosie.
https://www.garnek.pl/bunia/6037451/wieprzowina-w-sosie-musztardowym
Czas : 1.5 godziny
Składniki :
0,6 kg mięsa od szynki ( chudego )
6 ziemniaków średniej wielkości
włoszczyzna bez kapusty
1 szklanka słodkiej śmietanki 18 % lub 30 %
¾ szklanki mąki + 3 łyżki do zagęszczenia zupy
2 kostki bulionu ( najlepiej wieprzowy Knorra ) lub maggi czy przyprawa do zup
pieprz mielony
majeranek
kminek mielony
garść pokrojonego koperku
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1,5 litra wody ( + woda do zacierek )
Oczyścić włoszczyznę i ziemniaki. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę , a włoszczyznę utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) – por pokroić. Włożyć do garnka .Dodać mięso, liście laurowe, ziele angielskie , kostki bulionowe ( lub odrobinę przyprawy do zup ) .Zalać wodą .Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie ok. 0,5 godziny .Z mąki ( ¾ szkl) , szczypty soli i wody zagnieść twarde ciasto zacierkowe . Urywać małe zacierki i wrzucać na gotującą się zupę .Gotować jeszcze 1 godzinę .Wyjąć mięso . Odłożyć 4 plastry ( tak po 10 dag ) do zrobienia w sosie , a resztę rozdrobnić i wrzucić do zupy. Zaciągnąć 2 łyżkami mąki rozrobionej z zimną wodą .Zagotować. Wlać śmietankę . Wsypać koper. Doprawić do smaku majerankiem , mielonym kminkiem , mielonym pieprzem i maggi .
dodane na fotoforum:
wiki3 2009-06-29
my to mowimy niedzielna zupka :)
massea 2009-06-29
Buniu, to moja ulubiona zupka..........! :)))
yvonne7 2009-06-29
nie lubię takiego wygotowanego mięsa - jak pieczeń, to pieczeń, a jak zupa - to zupa
zazwyczaj to, co zostaje po ugotowaniu zupy trafia do maszynki do mielenia i zostaje wkomponowane w dużą ilość przypraw :)
mcfeely 2009-06-29
smakowita ..mniam mniam ... pozderki :O)
bunia 2009-06-29
yvonne7- popatrz - a ja uwielbiam takie gotowane mięsko w sosie .Oczywiście nie takie przerośnięte na zupę tylko chude od szynki lub schab. Robię w różnych sosach -koperkowym, musztardowym, chrzanowym itp itd. Mięsko smakuje zupełnie inaczej niż pieczyste .A jakie dobre jest włożone w duszone jarzynki- pycha.