Gołąbki wg Babci Basi

Gołąbki wg Babci Basi

Chyba najpopularniejsza odmiana gołąbków.

Czas : 3 godziny

Składniki :1 główka kapusty
1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )
3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )
3-4 usmażone na złoto cebule ( pokrojone drobno )
1 pęczek usiekanego koperku
4 jajka
sól
pieprz mielony
vegeta
maggi w płynie
1 przecier pomidorowy 30 %
słodka śmietanka
mąka do zagęszczenia sosu

Mięso wyrobić z ryżem , cebulą , koperkiem , jajkami i przyprawami . Kapustę zalać wodą w dużym garnku . Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście , jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści ( z tej porcji powinno wyjść ok. 25-30 gołąbków ).Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu . Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.
Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich układać gołąbki zagięciami do dołu . Zalać wodą . Dusić 40 minut . Rozrobić przecier pomidorowy z wywarem i wlać do garnka . Dusić przez 20 minut . Zagęścić sos rozrobioną w zimnej wodzie mąką. Zagotować . Wlać śmietankę .

dodane na fotoforum:

b0zenka

b0zenka 2009-08-01

Już mi ślinka poleciała........ SMACZNEGO.

malybok

malybok 2009-08-01

przypomniałaś mi o gołąbkach! mam je zamrażarce lecę odmrażać:))

halinag

halinag 2009-08-01

takie robię czasami dodaje jeden woreczek kaszy wiejskiej ale np.na 50 dkg ryżu i z takim sosem jak podałaś lub pieczarkowym.albo odsmażane to już wg,uznania

gajanne

gajanne 2009-08-01

u nas , na drugim końcu polski robi trochę inaczej:))) ale trzy podstawowe składniki się zgadzają :)) ryż kapusta i mięso mielone :))))wiec wszystko gra :))) pozdrawiam i życzę smacznego:)

emmi1

emmi1 2009-08-01

do licha, gdzie się oznaczało gwiazdką, aby mieć w pamieci? :I

emmi1

emmi1 2009-08-01

mam :D

graziac

graziac 2009-08-01

To jest to,co ze smakiem bym zjadla!.. Pozdrawiam bardzo serdecznie.

honorek

honorek 2009-08-01

Buniu jesteś wielka !!! Normalnie ślinianki moje zaczynają ostro pracować na widok Twoich przysmaków ! A w brzuchu od razu piszczy... Pozdrowionka i miłego weekendu:)

bunia

bunia 2009-08-01

malybok- właśnie skończyłam pakować do zamrażalnika ( porcja gołąbków + sos )
gajanne, halinag- różniaste robię - z kaszą , z kapusty włoskiej , z sosem grzybowym itp itd - ale te najbardziej lubię .

allright

allright 2009-08-01

ja również tradycyjne preferuję.......smacznego

klaudyn

klaudyn 2009-08-01

Miłego po południa, pozdrawiam

kopytka

kopytka 2009-08-01

wróciłam i co tu widzę gołąbki....
ładnie mnie witasz i smakowicie....

ijkk1

ijkk1 2009-08-01

oj buniu ale mi narobiłaś smaku.... pycha (*,*)

b0zenka

b0zenka 2009-08-01

DOBRANOC ... SŁODKICH SNÓW.

alex75

alex75 2009-08-01

Spokojnego wieczoru i kolorowych snów życzę :):)

aniakar

aniakar 2009-08-01

Robię takie co jakiś czas...do tego sos pieczarkowy...pyszne....
dobranoc...miłych snow :))

rudy13

rudy13 2009-08-01

nie trzeba żadnego jadłospisu wymyślać, wystarczy tylko do Twojego gara zajrzeć... ;)
pozdrówka ... :))))

yvonne7

yvonne7 2009-08-02

najlepsze dla mnie gołąbki to: z ryżem, bez sosu i na zimno!
:)))

b0zenka

b0zenka 2009-08-02

Chodż,odłóż na bok troski
i pozwól świecić słońcu-
na twojej twarzy.......P.Bosmans.

Z tym przesłaniem życze miłej niedzieli

kirena

kirena 2009-08-02

Buniu! gołąbeczki,to jest to;))))Wczoraj też mieliśmy...

katlejn

katlejn 2009-08-03

Aż ślinka cieknie Buniu !!!

agas14

agas14 2009-08-11

moja ulubiona potrawa:)

dodaj komentarz

kolejne >