Pierogi kokosowe  ze śliwkami:

Pierogi kokosowe ze śliwkami:

Ciasto parzone jest grubsze od zwykłego , krócej takie pierogi się gotuje , szybciej je się robi . A pierogi z owocami chyba każdy lubi .

Czas : 30 minut

Składniki :

1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
½ szklanki wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
½ szklanki wiórek kokosowych
szczypta kurkumy
25 śliwek węgierek
½ szklanki śmietanki słodkiej 18 %
cynamon
cukier

Oczyścić śliwki , usunąć pestki , podzielić na połówki .Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
10 śliwek pokroić w małe kawałki , wsypać do garnuszka , podlać 4 łyżkami wody , wsypać 2 łyżki cukru i rozgotować .Przetrzeć przez sito. Dolać śmietankę . Zagotować na małym gazie .Doprawić cynamonem .Zostawić by sos ostygł .
Wsypać mąkę ze szczyptą kurkumy i wiórki kokosowe do miski , osolić – wymieszać .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .Wałkować na placki . Szklanką wykrawać kółka .Na każde kłaść połówkę śliwki przykryć drugim kółkiem i zlepiać pieroga ( na okrągło ) .Układać na wysypanej mąka tacce .
Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Podawać z letnim sosem śliwkowo –cynamonowym posypane wiórkami kokosowymi ( mogą być kolorowe ), cukrem ( jeśli ktoś lubi jeszcze dosłodzić , jak nie to nie potrzeba ) i pokrojonymi w paseczki śliwkami ( 5 sztuk )

Pierogi pyszne .Tylko popełniłam błąd - śliwki były bardzo duże - trzeba był robić pierożki z ćwiartek śliwki a nie z połówek - były by mniejsze - a tak wyszły jak dla mnie za duże .

dodane na fotoforum:

elba50

elba50 2009-10-30

zaraz przyjeżdżamy ... pychaaaa ...

yvonne7

yvonne7 2009-10-30

Ja wałkuję ciasto parzone tak, jak zwykłe - cienko. Rzeczywiście gotuje się je ekspresowo, tylko w smaku jest nieco inne :)

tosca

tosca 2009-10-30

Super! :) Potrawy z przepisami są mile widziane w fotoforum "pychotki".

serce07

serce07 2009-10-30

łał ciekawe

janka69

janka69 2009-10-30

juz zasiadam do stolu ,pyszniutkie :))
pozdrawiam i zycze milego wieczorku

luna19

luna19 2009-10-30

ciekawe.. ;))
milego wieczorka życze ;))) zapraszam na imprezke

anita591

anita591 2009-10-30

Radosnego wieczoru życzę:) i buziaki posyłam

misiaka

misiaka 2009-10-30

hmmm ciekawe, takich jeszcze nie jadłam, wyglądają pysznie.
(`*•.¸ (`*•.¸ ¸.•*´) ¸.•*´)
`•.¸(*)D O B R A N O C (*)
(¸.•*(¸.•*´¨¨¨¨`*•.¸)*•.¸)
...BUZIACZKI

malybok

malybok 2009-10-30

przyznam się że ja robię duże pierogi, jakoś małych nie umiem zlepić i co mam zjeść 6 małych to zjem 3 duże hihihi:))

nusia2

nusia2 2009-10-31

Mniam!!!... kokos mój ulubiony i śliweczki pycha!!!

opinia

opinia 2009-10-31

pozdrawiam>>>

bunia

bunia 2009-10-31

malybok- mnie tam osobiście duże pierogi nie przeszkadzają tyle że w tych akurat taka duża połówka śliwki nie daje się na raz wsadzić do buzi , a bardzo nie lubię takich ,, rozbabranych " pierogów na talerzu .Wszystkie pierogi które maja w sobie ,, sosik " wolę malutkie bo inaczej to co najsmaczniejsze wycieka .Ale duże z przyjemnością robię bo to połowa roboty ( a jak mam narobić na przyjście wnuków - to już wielkość jest wskazana - inaczej bym nie dała rady nakarmić )

czarek

czarek 2009-10-31

Wspaniałego wekendu,,,pełnego wewnętrznej zadumy nad tymi ,którzy już odeszli...)))POZDRAWIAM SERDECZNIE!!!!!!!!

cudolik2

cudolik2 2009-10-31

Brzmi ciekawie bardzo,ciekawa jestem jak smakują:))
Miłego wieczoru:)

dzastus

dzastus 2009-10-31

Muszą być przepyszne :)

rudy13

rudy13 2009-11-01

takiej wersji absolutnie nie znam... dla mnie odkrycie !!!

bunia

bunia 2009-11-01

rudy13- to taka improwizacja ,, na kolanie ' - szukałam nowego smaku . Jedno co można poprawić to tak jak już pisałam robić mniejsze i drugie nie barwić ciasta kurkumą bo białe wiórki przebijają przez kolor ciasta i trochę głupio to wygląda . Lepiej zrobić białe ciasto .

dodaj komentarz

kolejne >