Wnuczce zachciało się egzotyki .Tak na szybkiego robiłyśmy z tego co było w domu .
Czas : 45 minut
Składniki :
1szklanka marchewki pokrojonej w cienkie słupki
½ utartej na tarce jarzynowej białej rzodkwi
1 szklanka pokrojonego w paseczki konserwowego bambusa
3 plastry ananasa z puszki ( z syropu )
½ szklanki kiełków sojowych
½ szklanki ogórka pokrojonego w cienkie paseczki
¼ szklanki pokrojonego w pół plasterki pora
1 pierś z kurczaka ( duża połówka )
4 łyżki oleju ryżowego
1 łyżeczka curry
½ szklanki mleka kokosowego
1/2 Bulionetki drobiowej Knorra
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
szczypta soli
1 łyżeczka konfitury pomarańczowej z gorzkich pomarańczy
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 szklanka wody
½ szklanki syropu z ananasa
Pokroić mięso z kurczaka w kostkę ( tak wielkości ½ pudełka zapałek ). Posypać curry , pieprzem cytrynowym , solą .Dodać konfiturę z pomarańczy , wlać sos sojowy i wetrzeć pastę w mięso . Zostawić na 20 minut.
W woku rozgrzać 2 łyżki oleju .Wrzucić mięso z kurczaka i smażyć na rumiano mieszając . Dołożyć marchew , ogórek , rzodkiew , bambus , kiełki sojowe , pokrojony ananas , por .Zalać 1 szklanką wody i ½ szklanki syropu z ananasa .Doprawić curry , pieprzem , sosem sojowym .Dusić aż ilość płynu zredukuje się o połowę a warzywa i kurczak zmiękną . Wlać mleko kokosowe i dusić jeszcze 5 minut ( jeśli trzeba to zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej )
dodane na fotoforum:
bunia 2010-01-09
bogutek- wiem - to trochę dziwnie brzmi , ale tak jest na prawdę .Bambus konserwowy, marynowany imbir, kiełki sojowe , groszek, kukurydza - są zawsze odsączone z zalewy w małych porcjach w zamrażarce .Przyprawy - nie maja prawa się skończyć .Konfitura z gorzkich pomarańczy , chetney z mango , syrop klonowy , miód , dżem z czarnej i czerwonej porzeczki , malin , wiśni są traktowane i używany u mnie jak przyprawa - zawsze stoi w lodówce .Tak samo ananas z syropu . Otwieram puszkę - część używam na deser czy do jakiegoś dania , resztę kroje drobno i mam zamrożone .Nic mi się nie marnuje , a mam pod ręką zawsze takie dodatki .
A mięsko też pilnuję - piersi , uda z kurczaka , schab pokrojony na kotlety , porcja od szynki na gulasz ,wołowina i indyk na sztukamięs i zupę - to stały zestaw .Jedno zużyje to kupuje następne .A i ryby też .Łatwiej się gotuje .Nie muszę robić specjalnych zakupów dziś na dziś .
janka69 2010-01-09
Pozdrawiam cieplutko w sobotę ))
ja sie pisze na tą egzotyke, wyglada bardzo smacznie
malybok 2010-01-09
Ania wie co smaczne.ja nie mam teraz siły do gotowania, nadrobię gdy będę zdrowsza:)
klaudyn 2010-01-09
U Ciebie jak zawsze gościnnie, jedzonka nie brakuje.
Czasami warto uśmiechnąć się tak... nawet od niechcenia, spontanicznie, tak... dla duszy ukojenia,
By czyjeś oczy darem Twym się śmiały, a usta uśmiechem na uśmiech odpowiadały:))
lejdis 2010-01-09
WOW... MUSIAŁO BYĆ SMACZNE
willma 2010-01-09
Stary Rok odchodzi wielkimi krokami,
niech więc złe chwile zostaną za nami.
Niech Nowy Rok przyniesie dużo zdrowia,
radości a przede wszystkim morze miłości!
spóźnione życzenia Noworoczne :***