Pieczarkowy ryż :

Pieczarkowy ryż :

Aromatyczne samodzielne danie lub dodatek do II dania .

Czas : 20 minut

Składniki :

1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu długoziarnistego lub parabolicznego
10 średnich pieczarek
2 łyżki oleju aromatyzowanego grzybami
1 łyżka masła
sól
pieprz biały mielony

Pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i masło . Wrzucić pieczarki i smażyć na rumiano mieszając .Dołożyć ryż i podsmażać chwilę .Doprawić sola i pieprzem .Zostawić na 30 minut by ryż przeszedł smakiem pieczarek. Podgrzać przed podaniem .

Olej o smaku grzybowym można kupić ( np. truflowy lub borowikowy ) .Ja aromatyzuję sama wrzucając do butelki z olejem połamane kapelusze suszonych grzybów ( tak ze 4 średniej wielkości na litrowa butelkę ) i zostawiając na minimum tydzień.

dodane na fotoforum:

rusika

rusika 2010-01-19

dzisiaj robię, dzięki

jaworr

jaworr 2010-01-19

Pychotka, mnie wystarczy w zupełności jako danie bez dodatków.....:))
Miłego popołudnia życzę...

kotyyy

kotyyy 2010-01-19

Fajna fotografia

pozdrawiam

lajona

lajona 2010-01-19

A co to za ryż paraboliczny?

anita591

anita591 2010-01-19

Smacznego

lama11

lama11 2010-01-19

mniam właśnie idę na obiadek i Tobie smacznego życzę;-))

kuci77

kuci77 2010-01-19

znowu coś pysznego....
mniam:)

bunia

bunia 2010-01-19

lajona- to taki ryż z długoziarnistych , jest lekko żółtawy ( na zdjęciu wyszedł biały - może za bardzo rozjaśniłam zdjęcie ) - gotuje się na sypko , nie skleja - coś tak między ryżem białym długoziarnistym a ryżem brązowym .Jest normalnie w sprzedaży ( i w woreczkach i w torebkach kilogramowych )

ivonna

ivonna 2010-01-19

pyszenie wyglada:)pozdrawiam

nokian20

nokian20 2010-01-19

witam jestem Pani wierną fanką ,świetnie pani gotuje i stale cos nowego wymyśla ,tak sobie myslę,że mogłaby Pani sie zgłosic do tvn maja teraz konkurs o gotowaniu napewno by pani wygrała jestem o tym przekonana,prosze oglądać jutro rano dzień dobry tvn od 8.30 lub wejsc na stronke www.dziendobry.tvn.pl tam pani sie wszytskiego dowie,prosze sprobowac ja w zeszłym roku spróbowałma i mnie wybrali do programu:))))

rudy13

rudy13 2010-01-19

jadłam coś podobnego we Włoszech, oni dodali tam jeszcze jakichś warzywek,mięsa, robili to na przeróżne sposoby, ale ryż zawsze był podstawą....
pozdróweczka... :))

gosia32

gosia32 2010-01-19

Witam i znowu danie super ...jak pani to robi...pozdrawiam

piofoto

piofoto 2010-01-19

Peosete danie i ale bardzo smaczne. Pozdrawiam

kiki139

kiki139 2010-01-19

U mnie dzisiaj tez ryżowo.Pozdrawiam:)

rencia4

rencia4 2010-01-19

witaj na pewno pyszne muszę wypróbować dobrej nocy kochana buziaczki ***

irena56

irena56 2010-01-20

,,Witam.....)...pozdrawiam ...)i miłego pięknego dnia zyczę...))

pinecha

pinecha 2010-01-20

bardzo apetyczne danie :-)

b0zenka

b0zenka 2010-01-20

Witaj milutko...cieplutkich chwil Ci życze na calutki dzionek.

eliska5

eliska5 2010-01-20

jak smacznie i kolorowo tu u Ciebie

lasocka

lasocka 2010-01-20

Mój mąż uwielbia ryż z różnymi warzywakami!

dodaj komentarz

kolejne >