Bitki wołowe ,,z kurnej chaty „:

Bitki wołowe ,,z kurnej chaty „:

Eksperymentuję z pieczeniem i duszeniem mięs wg bardzo starych pomysłów. Są to dania z Garnka rzymskiego . Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami kiedy właśnie w glinianych naczyniach pieczono i gotowano .

Czas : 2,5 godziny

Składniki :

0,5 kg wołowiny na bitki ( zrazowa górna )
40 dag cebuli
1 łyżka masła
3 łyżki oleju
3 suszone grzybki
3 suszone śliwki
sól
pieprz mielony
1 łyżeczka miodu
½ szklanki wody
1 mała marchewka
½ łyżeczki mielonego jałowca
2 łyżeczki musztardy
½ łyżeczki mielonego suszonego lubczyku
½ kromki razowca

Mięso przekroić na 4 bitki tak by przecinać włókna a nie kroić wzdłuż włókien. Rozklepać tłuczkiem do mięsa . Zrobić pastę przyprawową z oleju ( 2 łyżki , miodu , musztardy , mielonego jałowca , lubczyku, soli i pieprzu . Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na minimum 12 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .

Namoczyć Garnek Rzymski na 15 minut . Przełożyć mięso do garnka .Na patelnię wlać wodę i zagotować – przelać do garnka .Dorzucić pokrojone w paseczki namoczone śliwki i grzyby , pokrojone w pół plasterki cebule i utartą na tarce jarzynowej ( duże oczka ) marchewkę .
Wstawić do zimnego piekarnika .
Piekarnik rozgrzać do temperatury 100 * C . Potem podkręcić do 230 * C i piec 2 godziny .
Wyjąć mięso .Sos zlać do garnuszka . Podlać ½ szklanki wody . Dodać drobno pokruszony lub zmielony razowiec i zagotować .Doprawić do smaku . Przetrzeć przez sito.

Ja podaje z kaszą gryczaną na sypko i kiszonymi ogórkami .

Doprawiam odrobiną miodu bo przełamuje on doskonale smak dużej ilości cebuli i sos nabiera smaku .

dodane na fotoforum:

renia739

renia739 2010-01-31

wow..no to jestem pierwsza ..super obiadek milego dnia*-*

yvonne7

yvonne7 2010-01-31

sos wygląda bajecznie :)
że o wołowince nie wspomnę...

gooja

gooja 2010-01-31

Ale mięsiwko....pycha...;-)

mezza

mezza 2010-01-31

pycha mam garnek rzymski od 3 lat i nie uzywalam nigdy....
musze zrobic!
milego dnia:)

umila

umila 2010-01-31

pyszne danie...jak dawno niejadłam zrazów ...pozdrawiam

reni1

reni1 2010-01-31

U Ciebie zawsze pyszności...pochwała od Ciebie to jest dopiero coś;)))Dziękuję...

ada40

ada40 2010-01-31

Pozdrawiam milego wieczorku zycze i milej nocki.

anita591

anita591 2010-01-31

Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę.

august1

august1 2010-01-31

Buniu a wiesz ze te kluski na parze to ty ty recepte mi przesylalas:))

irena56

irena56 2010-01-31

Pozdrawiam milego wieczorku zycze i milej nocki.

malybok

malybok 2010-01-31

to własnie takie mięsko pachnące lubię:))

bunia

bunia 2010-01-31

august1- o kurcze to ja już mam sklerozę .

abdzik

abdzik 2010-01-31

ciekawa galeria ,same pyszności ...pozdrawiam cieplutko :)

niuniia

niuniia 2010-01-31

Muszą byc przepyszne, aż mi pachnie przez szybkę;)

jasiu46

jasiu46 2010-02-01

A co będzie dzisiaj na obiadek?
A może zaczniemy od śniadanka?

bunia

bunia 2010-02-01

jasiu46- prosisz - masz .Zaraz wstawię śniadanko.

pinecha

pinecha 2010-02-01

... sosik, pierwsza liga ;-)

hanita

hanita 2010-02-01

ba

hanita

hanita 2010-02-01

Pani kuchnia jest wyśmienita, na pewno skorzystam z przespisów tradycyjnej kuchni, które tu Pani podaje, piękne zdjęcia, super przepisy, pozdrawiam gorąco

dodaj komentarz

kolejne >