[21303109]

SYROP Z MNISZKA
500 szt kwiatow plus 1l wody zagotować i zostawić do nastepnego dnia, na drugi dzień odciskam ten napar przez np tetrę i daję 1kg cukru i sok z dwóch cytryn! Gotuję ok dwóch godzin! Gorący wlewam do słoika! Pyszny prawdziwy miód z mniszka!

-----------------------------------------------
PIERNIK KRAJANY
► mleko [200 g / niepełna szklanka]
► masło [60 g / 3 łyżki]
► miód [60 g / 5 łyżeczek]
► świeże drożdże [30 g]
► cukier puder [240 g / 2 szklanki]
► mąka pszenna [550 g]
► soda oczyszczona [1 płaska łyżeczka]

Dodatkowo:
► kakao [3 łyżki] – opcjonalnie
► przyprawa do piernika kupna lub domowa [20 – 40 g / 2-4 łyżki]
► sól [1/2 łyżeczki]
► biały pieprz mielony [1/4 łyżeczki]
Przygotowanie

Do garnuszka wlać mleko, dodać miód, masło i 40 g/4 łyżki cukru pudru. Wszystko podgrzać na małym ogniu do całkowitego roztopienia masła. Póki mleko jest jeszcze ciepłe (sprawdzić palcem, powinno być przyjemnie letnie, nie gorące) wkruszyć drożdże. Wymieszać i zostawić, aby drożdże mogły chwilę popracować.
W międzyczasie, do miski przesiać mąkę, resztę (200 g) cukru pudru, kakao (opcjonalnie), przyprawę do piernika, sól, biały pieprz i sodę. Używamy tu wielu składników z tendencją do zbrylania (cukier puder, kakao), więc przesiewanie jest konieczne, aby uzyskać równomierne, ładne i gładkie pierniki. Przesiane składniki wymieszać rózgą, aż do uzyskania jednolitego koloru.
Po przygotowaniu składników suchych i mokrych, nagrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu)
Wlać zawartość garnuszka do składników suchych, wymieszać szpatułką, następnie zagnieść na stolnicy do uzyskania kuli gładkiego ciasta. To ciasto jest dość klejące (dlatego pierniczki wychodzą takie miękkie), więc warto porządnie podsypywać je mąką, póki nie zyska przyjemnej, łatwej do pracy konsystencji
Podzielić na 4 części i kolejno wałkować na grubość 4-5 mm (im grubsze ciasto, tym pulchniejsze pierniczki, nie radziłabym wałkować ich zbyt cienko, na pewno nie poniżej 4 mm). Wykrawać pierniczki za pomocą foremek i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto, które ,,czeka na swoją kolej” przed wałkowaniem dobrze zawinąć w folię, aby nie przeschło (powierzchnia pierniczków będzie wtedy mocno popękana).
Piec w 180 stopniach przez 5 minut. Pierniczki pieczone zbyt długo stwardnieją, więc warto pilnować tego czasu. Po wyciągnięciu powinny wydawać się niedopieczone – podczas chłodzenia odrobinę tężeją. Jeśli po upieczeniu są twarde, rumiane i chrupiące, ciasto zostało rozwałkowane zbyt cienko.
Pierniczki można jeść zaraz po upieczeniu. Można je także przechowywać w metalowych pojemnikach przez ok.2-3 tygodnie, choć najlepiej smakują świeże, więc bez problemu można je piec w tygodniu poprzedzającym wigilię.
Ze skrawków i resztek można także zrobić krajankę. Wystarczy rozwałkować ciasto na grubość 5-6 mm, piec przez 5 minut (tak jak pierniki), a w czasie pieczenia przygotować lukier (moje sprawdzone proporcje do krajanki to 50 g cukru pudru na 10 g wody).
Gorącą krajankę, zaraz po wyjęciu z piekarnika, wrzucić do miski z lukrem i wymieszać, aby pokryć każdy kawałek.
==========================



paszteet z fasoli
https://www.youtube.com/watch?v=VuoKxaPzFNE&list=PLQLq7TLQa_hSFX45ZRJun25WLx1wCrVAt&index=11


Ghee-maslo klarowne
https://www.youtube.com/watch?v=LxFLhOKktpo

wzory na koszyczki
https://diyhandmadecraft.blogspot.com/.../szydekowe...


Warto wiedzieć ile waży: &
- 1 szklanka śmietany -> 23-25 dag &
- 1 szklanka mąki pcszennej -> 12-16 dag &
- 1 szkalnka mąki ziemniaczanej -> 20 dag &
- 1 szklanka cukru kryształu -> 16-18 dag &
- 1 szklanka cukru pudru -> 12-16 dag &
- 1 szklanka ryżu -> 16-20 dag &
- 1 szklanka kaszy manny -> 15 dag &
- 1 szklanka kaszy perłowej -> 15-18 dag &
- 1 szklanka grochu łuskanego -> 23 dag &
&
- 1 płaska łyżka mąki -> 2 dag &
- 1 kopiasta łyżka mąki -> 4 dag &
- 1 płaska łyżka masła -> 1,5-2,5 dag &
- 1 kopiasta łyżka masła -> 5 dag &
- 1 łyżeczka soli -> 1 dag &
&
- 1 średni ziemniak -> 10 dag &
- 1 średni ogórek -> 10 dag &
- 1 średnia marchewka -> 7,5 dag &
- 1 średnia cebula -> 7,5 dag &

---------------------------------
CAPRICE
---------------------------------
kotlety
Składniki:
kasza gryczana
biały, chudy twaróg
cebula
jajko
bułka tarta
sól, pieprz

Wykonanie:
kaszę ugotowaną na sypko wymieszać z twarogiem, dodać jajko (lub dwa, w zależności od ilości masy), podsmażoną cebulkę oraz dość sporo pieprzu. Obtoczyć w bułce tartej, usmażyć.


https://bronislawa70.blox.pl/html

wzorki gwiazdek itp
https://www.liveinternet.ru/users/zwezdo4ka/post325065907/

https://handmade-paradise.ru/shemyi-azhurnyih-angelov-kryuchkom/?_utl_t=fb

https://www.liveinternet.ru/users/5217263/post371174456/

https://filozofiasmaku.blogspot.de/2012/07/pochwaa-prostoty-czyli-chodnik-z.html

wzor kwiatkowy
https://www.youtube.com/watch?v=UT8XeBBZNK0

https://www.pomyslodawcy.pl/img/13448/zdumiewajace-podanie-zwyklych-pomidorow-sprobuj-sama/#.VuXM933hCt8
https://healthandthecity.pl/rarytasy-lak-lasow-syrop-z-pedow-sosny/
https://amoozeshboostan.mihanblog.com/post/33

https://www.olgasmile.com/sernik-smile.html ...i inne
kotlety ziemn. od luna19
https://www.gotowanie-jest-latwe.blogspot.de/2015/11/kotlety-ziemniaczane-ruskie.html" target="_blank">https://www.gotowanie-jest-latwe.blogspot.de/2015/11/kotlety-ziemniaczane-ruskie.html

kapusniaczki od luna19
https://www.gotowanie-jest-latwe.blogspot.de/

https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/golabki-z-ziemniakami-17

https://www.google.pl/search?q=Alzacja&rlz=1C1SKPL_plPL624PL631&espv=2&biw=1680&bih=920&tbm=isch&imgil=KnBKlA0Q8DOcxM%253A%253BpkMBCIWFqI2LQM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fpodroze.onet.pl%25252Fciekawe%25252Falzacja-wino-pejzaze-i-spokoj%25252Fp32pd&source=iu&pf=m&fir=KnBKlA0Q8DOcxM%253A%252CpkMBCIWFqI2LQM%252C_&usg=__0mogJ2PdXoBlJkGXyr5ibqMvnB8%3D&ved=0CDoQyjc&ei=ztaBVdPoB4LhywP1m7P4CQ&gws_rd=ssl#gws_rd=ssl&imgrc=CAkPKuhrgF9uFM%253A%3BhCSQ2ODxURWkGM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.lasty.com.pl%252Fregion%252Fnormal%252F1%252FALZF%252Falzacja.JPG%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.lasty.com.pl%252Fshow-alzacja.html%3B320%3B240&usg=__0mogJ2PdXoBlJkGXyr5ibqMvnB8%3D xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
wzor...
https://www.youtube.com/watch?t=5&v=qpLq2lyWC0o
Piękne miejsca w Polsce i nie tylko
galerie.esbo.pl -----picaso ---
----------------------------------------
https://bronislawa70.blox.pl/tagi_b/367274/Gniazda-makaronowe.html
------------------------------
BERGENIA SERCOWATA
https://ejsymont.blogspot.de/2013/01/czerwona-gail.html
https://picasaweb.google.com/116462510422555961166
Sonia Esaurido pic
Gitte Andersen - picaso
Debbie Mumm ---picaso
wzor, motywy okragle:
https://www.youtube.com/watch?v=s2J6rUapmeM
https://qchniazdrowia.pl/blog/blog/2014/08/09/mleko-kokosowe-lekarstwo-na-wszelkie-choroby/
ciasto na pizze ---
https://www.wielkiezarcie.com/recipe43868.html" target="_blank">https://www.wielkiezarcie.com/recipe43868.html
masc sosnowa
https://www.herbiness.com/masc-choinkowa-zrobic-i-czego-sie-przyda/
BABKA MAJONEZOWA
: https://www.garnek.pl/kimeraj/27340176/swiatecznych-wspomnien-czar
wzor na kolnierzyk
https://www.youtube.com/watch?v=IXCRFbsqUXA
https://przesmacznie.blogspot.com/2013/01/ciasteczka-amoniaczki.html

https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasteczka-amoniaczki-3

https://www.youtube.com/watch?v=fieimik3Cj4#t=11
https://www.youtube.com/watch?v=EYwHBG5A4uY
https://www.wielkiezarcie.com
https://www.garnek.pl/forum/ulubiony-kubek
https://www.wielkiezarcie.com/
https://ala-piecze.blogspot.de/2014/09/piers-w-marynacie.html
https://www.domowe-gotowanie.pl
https://www.barburka.republika.pl/piesni.html
poppen ---- lalki

pierogi leniwe - skl.i przepis
Składniki na ok. 3- 4 porcje:

500g twarogu (półtłustego)
3 jajka
sól
1 szklanka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek.
Ser utrzeć z żółtkami. (Najlepiej rozgniatać tłuczkiem do ziemniaków lub pałką do ciasta).
Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy serowej.
Na końcu dodać mąkę i zagnieść ciasto. (Ciasto będzie lekko klejące. Jeśli będzie taka potrzeba, dosypać jeszcze trochę mąki. Cała sztuka polega na tym, aby dodać jej jak najmn...

caprici

caprici 2014-09-28

Warto wiedzieć ile waży: &
- 1 szklanka śmietany -> 23-25 dag &
- 1 szklanka mąki pcszennej -> 12-16 dag &
- 1 szkalnka mąki ziemniaczanej -> 20 dag &
- 1 szklanka cukru kryształu -> 16-18 dag &
- 1 szklanka cukru pudru -> 12-16 dag &
- 1 szklanka ryżu -> 16-20 dag &
- 1 szklanka kaszy manny -> 15 dag &
- 1 szklanka kaszy perłowej -> 15-18 dag &
- 1 szklanka grochu łuskanego -> 23 dag &
&
- 1 płaska łyżka mąki -> 2 dag &
- 1 kopiasta łyżka mąki -> 4 dag &
- 1 płaska łyżka masła -> 1,5-2,5 dag &
- 1 kopiasta łyżka masła -> 5 dag &
- 1 łyżeczka soli -> 1 dag &
&
- 1 średni ziemniak -> 10 dag &
- 1 średni ogórek -> 10 dag &
- 1 średnia marchewka -> 7,5 dag &
- 1 średnia cebula -> 7,5 dag &

caprici

caprici 2014-10-24

Knedle ze śliwkami...
1 kg ziemniaków ugotowanych przeciśniętych przez praskę lub przez maszynkę
1,5 szkl.maki pszennej
4 łyżki maki ziemniaczanej
1 jajko
25dkg sera białego
Wszystko wymieszać,wyrobić ciasto...
Śliwki wypestkować, odrywać kawałek ciasta,spłaszczyć formując placuszek,nakładać śliwkę+troszkę cukru ok.1/3 łyżeczki,zlepić ,wrzucać na wrzącą wod i gotować ok. 5 min mieszając. Masło stopić na patelni, dodając bułkę tartą i /cynamon/..
B. dobre ciasto..

caprici

caprici 2015-08-18

NALESNIKI RUSKIE OD XAWIERY

2 szkl. mąki

2 jaja

1,5 szkl mleka

1 szkl. wody

sól, pieprz


Z podanych składników usmażyć naleśniki. Doprawić solą i pieprzem, mają być pikantne.

Farsz:
500 g ugotowanych ziemniaków
300 g sera (ja dałam mój ulubiony z Wielunia)
2 cebule
pieprz, sól

caprici

caprici 2015-10-10

od ewaeu - ciasto ucierane na proszku
250 g masła roślinnego
szklanka cukru
5 jajek
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
lyzka maki ziemniaczanej
piec 60 min. 180°

caprici

caprici 2016-04-18

http://amoozeshboostan.mihanblog.com/post/33

caprici

caprici 2016-05-09

http://www.garnek.pl/solo11/31291377/mlode-pedy-sosny

caprici

caprici 2016-06-13

PIEROG od ewaiza
PIEROG-bo tak sie nazywa jest naprawde smaczny.
PRZEPIS:Bierzemy 3 jajka, 1 szklanke maki,1/2 szklanki smietany lub kefiru, 1/2 szklanki majonezu ,1/2 lyzki proszku do pieczenia,1 lyzka soli.Ciasto musi miec konsystencje gestej smietany.Nastepnie przygotowujemy farsz: kg mielonego podsmazyc na patelni z cebulka pokrojona w kostke(1-2 sztuki).Mozna dodac 2,3 rozgniecione zabki czosnku.Ja mialam w domu kawalek pory i szczypiorek wiec tez je dodalam.Gotujemy na twardo 3 jajka.Siekamy i dodajemy do masy miesnej.Doprawiamy sola,pieprzem i ostra papryka.Polowe ciasta wlewamy do nasmarowanej i oproszonej maka formy.Wykladamy mieso i zalewamy druga polowa ciasta.Pieczemy w temperaturze 200 stopni C okolo 30-40 min na zloto-brazowy kolor.Mozna sprawdzic patyczkiem,jezeli do niego nic nie przylega pierog jest gotowy.Szybkie,smaczne i syte danie .Polecam. Mozna podawac z kiszona kapustka ,-------------------
Przepis mam z grupy na fb
Ja tortownice wylozylam folia aluminiowa ,...

caprici

caprici 2016-06-21

http://www.bing.com/images/search?q=penstemon&id=DD04CB791A4B210BE5B0D144188C2FE2BEA03E3F&FORM=IQFRBA

caprici

caprici 2016-06-21

http://www.bing.com/search?q=Siedmiopalecznik%20b%C5%82otny&pc=cosp&ptag=C1AE89FD93123&form=CONBDF&conlogo=CT3210127

caprici

caprici 2018-07-21

od mniam mniam z fb
Składniki na jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami (prawie bez wyrabiania!)
1/2 kg pszennej mąki
3 żółtka
10 dag masła
3 dag Drożdży Babuni do słodkich wypieków
1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta
2/3 szklanki mleka
1 łyżka cukru z wanilią (lub cukru wanilinowego)
starta skórka z połowy cytryny
szczypta soli

nadzienie:
2 szklanki jagód
3 czubatek łyżki cukru pudru

do posmarowania:
4 łyżki mleka

lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z połowy cytryny

caprici

caprici 2018-09-21

LOHIKEITTO - FIŃSKA ZUPA Z ŁOSOSIA
(przepis na 2 porcje)

200-250g łososia,
2 niezbyt duże ziemniaki,
½ pora,
2 szklanki wody,
1 łyżeczka masła,
1 liść laurowy,
2 łyżki śmietany,
1 łyżka posiekanego koperku,
sól i pieprz


Z łososia zdjąć skórę, usunąć wszystkie ości, a mięso pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a pora w talarki.
W garnku stopić masło i na niedużym ogniu podsmażyć pora, aż zmięknie. Dodać ziemniaki, podlać odrobiną wody i dusić kilka minut. Następnie wlać 2 szklanki wody i dodać liść laurowy. Gotować 15, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pokrojonego w kostkę łososia i gotować jeszcze 5 minut. Zupę zdjąć zdjąć z ognia i zabielić śmietaną (śmietanę warto uprzednio rozmieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy, żeby się nie zwarzyła po wlaniu do garnka). Dodać koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem.

musiak

musiak 2018-11-08

http://www.advanced-embroidery-designs.com/projects4/guide_Easter_bunny_basket.html?fbclid=IwAR2oA2vQH-vwlBUckT1pjjhWM2uLF7VzDG7Io8TazCx5RjBWrXVqQMLJ3QE

musiak

musiak 2019-07-03

kraina domków Trulli w Alberobello :)
(odnalezc fotki!!!!)

caprici

caprici 2019-11-28

1288 – 1292
Bolko I, zwany Surowym, książę świdnicko-jaworski z linii Piastów, nakazuje wybudować „klucz do Śląska” – dzisiejszy Zamek Książ. Jedna z legend głosi, że gdy książę był jeszcze giermkiem, zabłądził w okolicznych lasach. Młodzieniec tak długo szukał drogi powrotnej, aż trafił na książańskie wzgórze, gdzie zobaczył otaczające go morze lasów i wezbrał w nim niesamowity zachwyt. W tym cudownym miejscu znalazł czarny kamień (węgiel), który podarował samemu królowi. Władca w podzięce za podarek pozwolił na wybudowanie warowni obronnej na niezwykłym wzgórzu, która w związku z tą legendą otrzymała w późniejszym czasie nazwę „Fürstenstein” – Książęcy kamień. Według innej opowieści to sama Afrodyta wskazała Bolkowi I to niesamowite miejsce. Wiele podobnych historii wskazuje na magiczne początki Zamku Książ.
Z netu..(misia51)

(komentarze wyłączone)