[21312885]

https://picasaweb.google.com/115524851280386705595/AmiguramiSIdIas

przyslowie;
JAK W PIERWSZY DZIEŃ WIOSNY /20.03./ JASNE SŁOŃCE, LATO BĘDZIE SUCHE I GORĄCiwona61

od niusia1 ....ciastka drobne- kruche
1 kg mąki,1/2kg masła,25 dkg cukru,6 jaj ale 3 całe a 3 -same żółtka,1 łyżeczka proszku bądź amoniaku
Wykonanie:
wyrabiać jak kruche ciasto,rozwałkować i wycinać ciastka- piec w temp 175 st przez ok 15- 20 min.

od oliwkaa................Drożdzowe placuszki ziemniaczane.

5oo g maki pszennej
Opakowanie drożdzy suchych (7g) lub
25 g świeżych
1 kg ziemniaków
2 jaja
łyżeczka soli lub kucharka
125 ml letniego mleka
250g rodzynek
oliwa do smażenia

Mąkę przesiać,połączyć z suchymi drożdzami. Jeśli używamy świeżych trzeba zrobić rozczyn(drożdze pokruszyć do letniego mleka,dodać trochę mąki i szczyptę cukru. Zostawić do wyrośnięcia drożdzy)Ziemniaki obrać,umyć,drobno zetrzeć.Do mąki dodać starte ziemniaki,jajka,sól i letnie mleko/rozczyn drożdzowy.Wszystko połączyć mikserem.Na końcu dodać rodzynki ale nie musi ich być.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (czasem nawet ponad 1h).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz zamieszać i smażyć na oliwie jak tradycyjne placki.
Podawać z masłem lub ze śmietana i szczypiorkiem. A tak na prawdę każdy może zjeść z czym lubi. Te placuszki nawet pasują do słodkich sosów.

pierozki pieczone --- od intma43
podawać z czerwonym barszczykiem
Przepis :
* 600g kapusty kwaśnej ( odgotować )
* 400g pieczarek (pokroić podsmażyć )
* 2-3 cebule (podsmażyć )
Wszystko razem wymieszać
Ciasto na pierożki :
* 500g mąki
* 50 g drożdży
* 1 cała margaryna
* 2 żółtka
* 180 g mleka
* 1 łyżeczka soli
* szczypta cukru
ze składników zarobić ciasto ,rozwałkować i wykrawać krążki na pierogi .Nadziać farszem ułożyć na blaszce ,posmarować pierożki białkiem a następnie posypać sezamem lub kminkiem .Piec 20 min w tem. 180-200 st.

musiak

musiak 2019-07-24

wela78
diadem

(komentarze wyłączone)