[21312973]

od irusia
CIASTO ZE ŚLIWKAMI
NAJŁATWIEJSZE CIASTO W ŚWIECIE
PRZEPIS:
2 szklanki cukru ubić z 4 całymi jajkami
dodać 2 duże łyżki proszku do pieczenia ,4 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka , 1 cukier waniliowy
wszystko wymieszac mikserem i dodac 1 KG ŚLIWEK ( najlepiej wegierek) pokrojonych w ćwiartki, wszystko wymieszaĆ łyżką i wyłożyć na blache .Piec w temperaturze 150 st z termoobiegiem i włączoną grzałka dolna okolo 25 min NASTEPNE 20 min tylko termoobieg( to okolo 180 st bez termoobiegu)
NIE DODAJE SIE ZADNEGO TŁUSZCZU

od mniampl ---rodzaj szarlotki po ameryk. paj
SKŁADNIKI ciasto:
20 dag zimnego masła
35 dag mąki
5 dag cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem lub cukrem z prawdziwą wanilią)
szczypta soli
mąka do podsypywania
nadzienie:
4 spore twarde jabłka
3 duże gruszki
10 dag daktyli
3 dag skórki pomarańczowej
5 dag rodzynek
świeżo starty cynamon
1 łyżka masła
1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej
sok z jednej cytryny

caprici

caprici 2014-12-02

ciag dalszy do szarl.amweryk paj
Masło pokrój na kostkę. Dodaj mąkę, cukier, sól i pastę waniliową. Wymieszaj i szybko posiekaj (najłatwiej i najdokładniej zrobisz to za pomocą specjalnego mieszadła do kruchego ciasta).
Dodaj śmietanę, jak najszybciej zagnieć ciasto (ciepło jest wrogiem kruchego ciasta). Podziel na dwie części i odłóż na co najmniej 10 minut do lodówki. Każdą część rozwałkuj na placek o średnicy o kilka cm większej niż forma - staraj się jak najmniej podsypywać je mąką. Dolny placek powinien być nieco cieńszy niż górny.
Jednym plackiem wyłóż formę, obetnij brzegi (z resztek możesz zrobić dekoracje). Drugi placek zawiń w folię spożywczą. Oba wstaw do lodówki.
Kiedy ciasto się oziębia przygotuj nadzienie: jabłka i gruszki obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój je na kostkę o boku około 1 cm. Od razu spryskaj sokiem z cytryny. Daktyle pokrój na małe kawałki.
...

caprici

caprici 2014-12-02

do powyzszej szarlotki
Daktyle pokrój na małe kawałki..........
Na dużej patelni (lub w rondlu) rozpuść masło, włóż jabłka, gruszki i rodzynki. Smaż na dużym ogniu cały czas mieszając, aż owoce zmiękną, a sok całkowicie odparuje. Do nadzienia dodaj daktyle, świeżo starty cynamon i skórkę pomarańczową oraz mąkę kukurydzianą. Wymieszaj, odstaw do wystygnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Wyjmij oziębione ciasto i wyłóż na nie nadzienie, zwilż wodą brzegi, przykryj drugim plackiem, mocno dociśnij brzegi (najlepiej widelcem). Obetnij nadmiar ciasta (zrób z niego dekoracje). Na środku zrób nacięcie na krzyż, by nadmiar pary mógł odparować. Dekoracje zwilż wodą i przyklej do ciasta.
Wstaw do gorącego (to ważne, by był dobrze nagrzany) piekarnika. Po 20 minut zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez następne 30-35 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.
Podawaj na ciepło lub na zimno.

(komentarze wyłączone)