[21313119]

oed anna64
pasztet wielkanocny...

½ kg łopatki wieprzowej,
½ kg wołowiny
½ kg wątróbki drobiowej ( u mnie z indyka)
1 szt. duża marchew
1 pietruszka,
1 szt. cebula,
1/4 szt. selera,
5 szt. ziele angielskie,
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
3 szt. liście laurowe,
1 łyżeczka soli lub 1 kostka bulionu warzywnego (do gotowania mięsa)
1 szt. czerstwa bułka
2 jajka
2 ząbki czosnku
Sól, biały pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Natka pietruszki

. Do 2 podłużnych form do pieczenia (ja wykorzystuję formy aluminiowe, gdyż odpada mycie keksówek) wkładamy masę mięsną i pieczemy w piekarniku 90 minut w temp. 160 stopni. Studzimy w foremce. Pasztet możemy kroić w grubsze plastry i podać z konfiturą z czerwonych borówek lub wykorzystać jako zwykłe smarowidło do kanapek.-------------------------
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

poduszeczki ze szpinakiem i feta...od (choko13)
-------------------------------------
szpinak 1 op, rozmrozic przesmazyc na masle, dodac pieprz,galke, ziola prowans , czosnek,czy inne ulubione ziola wystudzic, dodac cala fete, rozgniesc widelcem, ciasto francuskie pokroic nakladac lyzeczka farsz , zlozyc i skleic , posmarowac jajkiem, mozna posypac kminkiem lub sezamem, piec 15 min w 220 °

(komentarze wyłączone)