[25925265]

pozdrawiam w dzien sw.Zofii

bez mrozow...mozna wszystko w ogrodach wysadzac

/roslinka rosnie na obrzezach drogi...moze to chwast ale piekny/

https://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=EAXfg1EnJ5Y&NR=1

https://www.youtube.com/watch?v=DlyP4czd86Y

https://www.youtube.com/watch?v=EAXfg1EnJ5Y
laczenie...
https://www.youtube.com/watch?v=J4XIw71UlyI

https://www.youtube.com/watch?v=EAXfg1EnJ5Y
allot

gulasz z dyni hokkaido...
https://ansichteneinerpuderquaste.blogspot.co.at/2011/11/soulfood-kurbis-hack-pfanne-eintopf.html

od /bronia/
Produkcja domowej Vegety

Każdy może skomponować sobie Vegetę według własnych potrzeb i upodobań.Ja robię Vegetę mniej słoną i staram się dodawać produkty bez konserwantów i nie zawierających zbędnych składników jak glutaminian sodu czy substancji wzbogacających smak i zapach.
Przepis:
10 łyżek suszonej włoszczyzny (1opakowanie 100g)
5 łyżeczek soli kamiennej gruboziarnistej
3 łyżeczki prażonej cebuli
2 łyżeczki suszonego czosnku w plastrach
1płaska łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 płaska łyżeczka kurkumy( nie więcej)
2 łyżeczki natki pietruszki
1 łyżeczka lubczyku
Warzywa,sól,czosnek,cebulkę drobno zemleć blenderem lub w malakserze.Przełożyć do miski,dodać resztę składników i wymieszać.( Ja ubieram gumowe rękawiczki ,bo kurkuma barwi na żółto i mieszam ręką,troszkę gniotąc,aby wydobyć aromat z ziół.)
-----------------------------------------
od lulka1

biszkopt z morelami i borówką ...
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
..owoce , jabłka pokrojone w cząstki lub inne sezonowe owoce

4jajka ubić ze szklanką cukru na puszystą masę ok 5 -7 minut na wysokich obrotach , cały czas miksując dodać 4 łyżki oleju ,cukier waniliowy lub aromat oraz półtorej szklanki mąki z łyżeczką proszku do pieczenia .
Wyłożyć ciasto do blachy wyłożonej pergaminem piec w nagrzanym piekarniku 160 C z termoobiegiem ok 30 - 40 minut przed końcem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie klei

.....od Jozi......
KOTLETY Z LOSOSIA

30 dag surowego mięsa z łososia norweskiego
1 duża cebula
1 laska selera naciowego
2 jajko
1 łyżka drobno posiekanego koperku
2 lyzki maki
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
zielona pietruszka
3 zabki cosnku przecisnietego
olej do smażenia

Filet z lososia umyc osuszyc papierem ,nastepnie bardzo
drobniutku pokroic ,seler ,cebule pokroic dodac
do lososia ,czosnek piietruszke ,jajko wymieszac doprawic sola
pieprzem i dodac make. Tak przygotowanego lososia smazyc ,formowac lyzka
okragle kotleciki .Podawac wedlug uznania ja podalam makaron i groszkiem
z przysmazona cebulka.Mozna podawac z sosem ,

Sos do łososia cytrynowo-miodowego
1 łyżka musztardy dijon
15 łyżek oliwy
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka miodu
3 listki świeżej mięty
sól
biały pieprz
cukier
Utrzeć wszystkie składniki - oliwę dodając stopniowo.
Na końcu dodać posiekaną miętę.

Sos do łososia koperkowo-chrzanowy
5 łyżek majonezu
2 łyżki chrzanu
posiekany koperek sól, pieprzSposób przygotowania:
Wszystko razem wymieszać.

Sos do łososia jogurtowo-cytrusowy
120 ml naturalnego jogurtu (najlepiej greckiego)
2 łyżki oliwy ekstra virgin1 łyżeczka utartej skórki z limonki
1 łyżeczka utartej skórki z pomarańczy
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka soku z pomarańczy
sól do smaku ¼ do ½ łyżeczki miodu:
Wmieszać wszystkie składniki.

emmi1

emmi1 2013-05-15

Co to jest?

alkaa

alkaa 2013-05-15

Dobrej nocy...pięknego poranka...

(komentarze wyłączone)