[25955143]

kwitnace drzewo kasztanowe...

rewalacyjny przepis na Tartę (ciasto)wg kiki139
----------------------
-125 gram masła
-0,5 szklanki cukru pudru
-1,5 szklanki mąki pszennej
-1 jajko
-szczypta soli
Wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.Po wyjęciu rozwałkować i układać owoce jakie się aktualnie w domku posiada ;).Ja zalałam śliwki,które budyniem z dodatkiem masła i cukru waniliowego. Piekłam około 45 minut w 200 stopniach.(piekarnik gazowy)
Marianna Lara

od lulki ---b.b.smaczne,
--------------------------
ale bez tabasko
krewetka z pastą awokado na grzance ..
przegryzka na jeden kęs ...
1 dojrzałe awokado
1 limonka
mała cebulka
ząbek czosnku, sól ,tabasco
Awokado wydrążyć , rozgnieść widelcem ,dodać sok z połowy limonki , pół cebulki posiekanej ,ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę .... posolić ,dodać tabasco ,wymieszać pastę

Krewetki królewskie rozmrozić przelewając wrzątkiem ,na patelnię wrzucić masło ,przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku , krewetki , odrobinę natki krótko smażyć ok 3 -4 minuty przekręcając by obie strony były usmażone na koniec posolić do smaku , popieprzyć lub dodać tabasco

grzanki ..chleb tostowy przesmarować masłem z obu stron , zrumienić na patelni
google-- szydełkowe koszyczki
malwa .. https://www.youtube.com/watch?v=X33StnOq0n8 ...od nat

www.pot.com ---garnek zagraniczny

PAPRYKARZ Składniki:
-------------------------------
1 duża czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
2 mięsiste pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
1 marchewka, starta na grubych oczkach tarki
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 liście laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
olej do smażenia (nie dużo)
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki ketchupu (opcjonalnie)
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
ostra pasta paprykowa lub płatki chilli (do smaku)
sól i pieprz (do smaku)
2 szklanki ugotowanego ryżu
2 szklanki małych kawałków ryby, bez ości i skóry oczywiście (np. wędzony pstrąg/makrela lub ryba przygotowana na parze).
Wykonanie:
1. Wszystkie warzywa, liście laurowe i ziele angielskie podsmażamy na oleju.
2. Po paru minutach warzywa zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy do miękkości.
3. Następnie wyjmij liście laurowe i ziele. Warzywa zmiksuj na jednolitą masę - powstanie sos.
4. Do sosu dodaj przecier, pastę paprykową, słodką paprykę i ketchup. Gotuj na małym ogniu, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Dopraw sos solą i pieprzem.
5. Połącz ryż z rybą.
6. Stopniowo dodawaj do ryżu sos, aby paprykarz miał odpowiednią konsystencję.
7. Przełóż paprykarz do słoika i zalej go odrobiną oleju. Zakręć słoik - w takiej formie można go przechowywać przez około tydzień

od ewaiza
Święcelnik chleb z zapiekanymi
-------------------------------------
wedlinami---- przepis!!!

przygotować, kilogram mąki pszennej, 4 jajka, 10 dag drożdży, pół litra mleka, 10 dag cukru, szczypty soli i 20 dag masła lub margaryny.

Na farsz przyda się pokrojona kiełbasa, boczek wędzony, baleron i szynka.
Po przygotowaniu i wyrośnięciu ciasta drożdżowego dzielimy je na dwie części, jedną wałkujemy na grubość ok. 1-1,5 cm, na środek kładziemy przygotowane wędliny i zawijamy w roladę. Tak zwinięte ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, zaś górną powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym jajem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni C) i pieczemy ok. 45 minut. Druga czesc ciasta robimy tak jak pierwsza...z tych proporcji wychodza 2 blaszki---Podajemy wystudzone.

od intma 43 ---paluchy kminkowo-
-----------------------------------
sezamowe
Ciasto krucho-drożdżowe wg przepisu janka69.
* 500g mąki
* 50 g drożdży
* 1 cała margaryna
* 2 żółtka
* 180 g mleka
* 1 łyżeczka soli
* szczypta cukru
Ze składników zarobić ciasto ,rozwałkować na grubość ok.05,cm. Z jednej strony obsypać sezamem, z drugiej kminkiem, lub innymi ziarnami.Pociąć na pasy szerokości ok.2 cm, długość ok.12-13 cm. Skręcić spiralnie. Posmarować paluchy białkiem. Piec 17-18 min w tem. 180 st.

od ewaizy CIASTO DROZDZOWE KTORE
-----------------------------------------
ZAWSZE SIE UDAJE
1 kg maki pszennej
10 dag drozdzy
szkl mleka,szkl .cukru (jak stevia to dajemy pol szkl.)
1 cukier waniliowy,1 kostka masla 8 zoltek,
skorka cytrynowa ,garsc rodzynek,pol szkl oleju,jajo do posmarowania.
Rozkruszone drozdze utrzec z cukrem i dwiema lyzkami cieplego mleka .Odstawic . W garnku,podgrzac mleko ,maslo ,cukier(powinien sie rozpuscic).Do miski wsypac make ,cukier waniliowy,wlac mleko z maslem i cukrem(wystudzone),roztrzepane zoltka, wyrosniete drozdze.Wszystko dokladnie wymieszac Odstawic na kwadrans do wyrosniecia ,potem dokladnie wyrobic, wlewac powoli olej.Pod koniec wyrabiania dodac sparzone rodzynki i skorke z cytryny.Przelozyc do polowy foremek,i odstawic w cieple miejsce aby podroslo.Wierzch posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac grubo pokrojonymi migdalami.Jak przestygnie polac lukrem :LUKIER
sok z polowy pomaranczy i cukier puder .

(komentarze wyłączone)