[30610028]

EROGI Z MAKIEM
Składniki na ciasto:

500 g mąki
1 łyżeczka soli
1/2 kostki masła lub margaryny
Około 1 szklanki ciepłej wody

Składniki na farsz:

1,5 szklanki maku
0,5 l mleka
20 g masła
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu prawdziwego
2-3 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżki zmielonych orzechów
3 kropelki olejku migdałowego

Wykonanie:
Moje pierogi zaczynam robić od przygotowania farszu. Mak opłukałam i zalałam gorącym mlekiem, następnie na małym ogniu gotowałam tak długo, aż zmiękł i można go było rozetrzeć palcami. Mak przecedziłam przez sito i dwa razy zmieliłam przez maszynkę. Do maku dodałam 2 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, masło i lekko podsmażyłam na wolnym ogniu. Po zdjęciu z ognia, dodałam zmielone migdały, orzechy i zapach migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszałam.

(komentarze wyłączone)