[30610070]

https://wielkiezarcie.com/recipes/30044060
PASZTECIKI
Składniki:
Ciasto : 1 kg maki pszennej
1 margaryna
5 dkg drozdzy
szczypta cukru
1 cale jajko do ciasta
1 cale jajko do smarowania wierzchu
sol do smaku
kwasna smietana

Farsz : ja wykorzystuje mieso wygotowane np w rosole, ale mozna samemu ugotowac, zmielic, podsmazyc cebulke na zloto dodac zmielone miesko i razem podsmazyc.
Ugotowac srednia glowke kapusty, wygniesc nadmiar wody, posiekac, podsmazyc cebulke na zloto, dodac posiekana kapuste usmazyc.
Polaczyc z usmazonym miesem, doprawic sola i pieprzem.

Jesli robie z samym miesem jesli farsz jest za suchy to dodaje 1 lub 2 (w zaleznosci od ilosci farszu) rozbeltane jajka.

Te paszteciki mozna robic z dowolnym farszem, mozna z samym miesem, z sama kapusta, ja przewaznie mieszam miesko z kapusta.
Wykonanie : drozdze posypac cukrem, zalac odrobina cieplego mleka lub wody, pozostawic do wyrosniecia.
Nastepnie zarobic ciasto ze smietana ile ciasto zabierze-raczej sporo, wyrobic. Ciasto rozwalkowac na grubosc okolo 5 mm ( troche grubiej jak na pierogi), nakladac farsz
i formowac paszteciki
gotowe paszteciki smarowac rozbeltanym jajkiem, posypac kminkiem, piec w temperaturze 180 stopni, czas pieczenia mniej wiecej 30-35 minut.
ja pieke te paszteciki na wieksze imprezy, goscie zawsze sie nimi zajadaja. Pieke je dzien wczesniej a potem odgrzewam w piekarniku.
=========================

https://wielkiezarcie.com/recipes/30064101
SZPINAKOWA ROLADA Z LOSOSIEM
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 4 jajka
- dwa serki śmietankowe plus 4 ząbki czosnku (mozna tez;1 serek chrzanowy i 1 serek ber.lauch, bez innych dod.)
- łosoś w plastrach 400g
Na patelni podsmażamy z masłem szpinak, czosnek, sól, pieprz. odsączamy
na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną
papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek smarujemy
serkiem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy
ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

(komentarze wyłączone)