[30610076]

https://www.garnek.pl/alaaa72/27630675/babka-panterka

babka na bialkach
Składniki:
8 białek
20 dag cukru
30 dag mąki pszennej
1 szkl oleju rzepakowego Rapso
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
50 g czekolady
motylki cukrowe

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dosypywać cukier i miksować do momentu aż cukier się rozpuści. Wlewać małym strumieniem olej i nadal miksować. Z odważonej mąki odłożyć 1,5 łyżki, resztę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Mąkę stopniowo dodawać do białek i wymieszać (nie miksować). Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać odłożone 1,5 łyżki mąki, do drugiej przesiać 1,5 łyżki kakao i wymieszać. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Do formy dajemy naprzemiennie po łyżce białego i ciemnego ciasta. Piec w 170 stopniach około 50 min. Do suchego patyczka. Forma 30*10 cm. Zimną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i udekorować motylkami.

(komentarze wyłączone)