500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
250 ml wody
40 g drożdży
4-5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko do posmarowania
ziarna do posypania (np. sezam, dynia, słonecznik, mak, czarnuszka)
Z drożdży, ciepłej wody, cukru i łyżki mąki robimy rozczyn. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, oliwę lub olej oraz sól i wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie jędrne i gładkie. Odstawiamy w plastikowej misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
Ciasto dzielimy na tyle części, ile bułek chcemy upiec (6 większych lub 10 mniejszych). Formujemy w rękach bułki, odkładamy na blachę wyłożoną papierem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Odstawiamy na 10-15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułki pieczemy ok. 25 minut.
dodane na fotoforum:
jaworr 2015-01-16
Apetyczne foto i ciągle coś kuchcisz...:))
Re: byłam w Muzeum, przy okazji pokaże co widziałam...:)