Produkty  powstające  w procesie robienia oscypków

Produkty powstające w procesie robienia oscypków

Żętyca – serwatka z mleka owczego ściętego podpuszczką, otrzymywana przy wyrabianiu oscypków
i bundzu z mleka owczego. Pita jest przede wszystkim
na halach, mocno schłodzona i świeża (słodka) lub skwaszona po kilku dniach.
Z pozostałości po ścięciu mleka podpuszczką, powstaje bundz.

Bundz, bunc – ser z mleka owczego
Proces produkcji bundzu w pierwszej fazie wygląda tak samo jak wytwarzanie oscypków. Zlane do „puciery” mleko „klaguje” się, czyli doprowadza do ścięcia białka zawartego w mleku przez enzymy zawarte w podpuszczce z żołądków młodych cieląt. Powstały skrzep serowy parzy się następnie przez kilka minut
w temperaturze około 70 °C. Ser odcedza się na płótnie
w postaci dużych brył.Bundz to ser o łagodnym smaku.

Bryndza - Aby bundz zmienił się w bryndzę podhalańską, trzeba go raz jeszcze rozkruszyć i wyrobić z solą – aż do powstania gładkiej, jednolitej masy. Bryndza nie ma ściśle określonego kształtu, zależy od formy opakowania.

Oscypek, oszczypek – twardy wędzony ser, przygotowywany z mleka owczego, charakterystyczny dla polskich gór, szczególnie Podhala.

- wiad. wg netu

pit69

pit69 2018-12-10

Bryndzę jadłem dawno temu,ale jej smak pamiętam do dziś:)Pozdrawiam!

ewjo66

ewjo66 2018-12-10

lubię sery...:-)

andrej5

andrej5 2018-12-10

same wspanialalosci ,smacznego zycze

alola11

alola11 2018-12-10

Wszystkiego dobrego w nowym tygodniu..Ewuniu Kochana jesteś wspaniałą informatorką do cudownego kadru dajesz opisy ciekawe dzięki Tobie jestem o wiele mądrzejsza...

nemo60

nemo60 2018-12-10

Dobre :) .

satsuma

satsuma 2018-12-10

Lubię wszystkie te góralskie wyroby.

spider6

spider6 2018-12-10

Każdy człowiek jest jak Księżyc ☾ . Ma swoją drugą stronę, której nie pokazuje nikomu.【ツ】
Pozdrawiam i miłego wieczorku życzę.;)

adiza77

adiza77 2018-12-10

niam

mondia

mondia 2018-12-10

Lubię oscypki Ewciu i już się cieszę bo będę niedługo w górach i pewnie będą...ciekawe opisy...lubię takie ciekawostki...
dobranoc :)

aniva

aniva 2018-12-10

Bardzo lubię wyroby z sera, a ostatnio zajadam się
tymi warkoczami.

halka

halka 2018-12-10

Dokształciłam się czytając... dziękuję.A fotką narobiłaś mi smaku na góralskie oscypki.

oya04

oya04 2018-12-10

smacznie )

viola55

viola55 2018-12-10

Same pyszności:)

myszka2

myszka2 2018-12-10

Pyszne oscypki, bardzo lubie, pozdrawiam Ewuniu, życzę miłego wieczoru i dobrego nowego tygodnia:)

spider6

spider6 2018-12-11

Witam .;)
Każdy potrzebuje lustra, żeby zobaczyć swoje lepsze ja. Takim lustrem są oczy tych, którzy nas kochają.
...Więc życzę samych kochających oczu i pogodnego dnia.
Aby nadchodzące Święta były radosne bez względu czy będzie śnieg czy nie.;)

adiza77

adiza77 2018-12-11

witaj Ewuniu

davie

davie 2018-12-11

:)

asia11

asia11 2018-12-11

lubię :)
Pozdrawiam serdecznie ;

pit69

pit69 2018-12-11

Wielka bryndza z tą pogodą:)))miłego!

adam24l

adam24l 2018-12-11

Bardzo smakowite zdjęcie.
Gdyby się dało to z chęcią bym się poczęstował.
Miłego wtorku i środy. Zapraszam do głosowania na top10 i Propozycje.

adam24l

adam24l 2018-12-11

Co to ta redykołka ?

davie

davie 2018-12-11

O tym co to jest redykołka pisze obszernie
pod ostatnim zdjęciem tej serii.

marek45

marek45 2018-12-11

Bardzo ciekawie opisałaś te sery, bardzo lubię oscypki o ile są oryginalne :):)

jaa94

jaa94 2018-12-15

Bardzo ładne i staranne zdjęcie, to dobrze że istnieje
miejsce , w którym można dowiedzieć się niemalże
wszystkiego o oscypkach :)

basia04

basia04 2018-12-16

ciekawy opis...smaczne serki :)
lubię bardzo :)

(komentarze wyłączone)