Żętyca – serwatka z mleka owczego ściętego podpuszczką, otrzymywana przy wyrabianiu oscypków
i bundzu z mleka owczego. Pita jest przede wszystkim
na halach, mocno schłodzona i świeża (słodka) lub skwaszona po kilku dniach.
Z pozostałości po ścięciu mleka podpuszczką, powstaje bundz.
Bundz, bunc – ser z mleka owczego
Proces produkcji bundzu w pierwszej fazie wygląda tak samo jak wytwarzanie oscypków. Zlane do „puciery” mleko „klaguje” się, czyli doprowadza do ścięcia białka zawartego w mleku przez enzymy zawarte w podpuszczce z żołądków młodych cieląt. Powstały skrzep serowy parzy się następnie przez kilka minut
w temperaturze około 70 °C. Ser odcedza się na płótnie
w postaci dużych brył.Bundz to ser o łagodnym smaku.
Bryndza - Aby bundz zmienił się w bryndzę podhalańską, trzeba go raz jeszcze rozkruszyć i wyrobić z solą – aż do powstania gładkiej, jednolitej masy. Bryndza nie ma ściśle określonego kształtu, zależy od formy opakowania.
Oscypek, oszczypek – twardy wędzony ser, przygotowywany z mleka owczego, charakterystyczny dla polskich gór, szczególnie Podhala.
- wiad. wg netu
alola11 2018-12-10
Wszystkiego dobrego w nowym tygodniu..Ewuniu Kochana jesteś wspaniałą informatorką do cudownego kadru dajesz opisy ciekawe dzięki Tobie jestem o wiele mądrzejsza...
spider6 2018-12-10
Każdy człowiek jest jak Księżyc ☾ . Ma swoją drugą stronę, której nie pokazuje nikomu.【ツ】
Pozdrawiam i miłego wieczorku życzę.;)
mondia 2018-12-10
Lubię oscypki Ewciu i już się cieszę bo będę niedługo w górach i pewnie będą...ciekawe opisy...lubię takie ciekawostki...
dobranoc :)
aniva 2018-12-10
Bardzo lubię wyroby z sera, a ostatnio zajadam się
tymi warkoczami.
halka 2018-12-10
Dokształciłam się czytając... dziękuję.A fotką narobiłaś mi smaku na góralskie oscypki.
myszka2 2018-12-10
Pyszne oscypki, bardzo lubie, pozdrawiam Ewuniu, życzę miłego wieczoru i dobrego nowego tygodnia:)
spider6 2018-12-11
Witam .;)
Każdy potrzebuje lustra, żeby zobaczyć swoje lepsze ja. Takim lustrem są oczy tych, którzy nas kochają.
...Więc życzę samych kochających oczu i pogodnego dnia.
Aby nadchodzące Święta były radosne bez względu czy będzie śnieg czy nie.;)
adam24l 2018-12-11
Bardzo smakowite zdjęcie.
Gdyby się dało to z chęcią bym się poczęstował.
Miłego wtorku i środy. Zapraszam do głosowania na top10 i Propozycje.
jaa94 2018-12-15
Bardzo ładne i staranne zdjęcie, to dobrze że istnieje
miejsce , w którym można dowiedzieć się niemalże
wszystkiego o oscypkach :)
(komentarze wyłączone)