slowo o awokado

slowo o awokado

* potas- genialny na serce, nadciśnienie i układ nerwowy- łatwo przyswajalny
*luteina i zeaksantyna na oczęta
* garść witamin antynowotworowych i kwas foliowy ( którego dobrodziejstwa trudno przecenić)
* kwas oleinowy, który obniża zły cholesterol, zapobiega także nowotworom piersi i prostaty

Zgoda, jest kaloryczny. Ale ciasto z kremem z budyniu i masła też jest. A ile roboty!:)

Spójrz jak łatwo wyciągnąć pestkę i miąższ awokado.
https://www.youtube.com/watch?v=eGd6GfHG77I
Awokado po przekrojeniu na pół i dobrej chwili na powietrzu zaczyna ciemnieć ( jak surowe ziemniaki na przykład) . Powstrzymujesz ten proces skrapiając miąższ sokiem z cytryny czy łącząc z czymś kwiaśnym ( dlatego tak świetnie awokado idzie w tany z pomidorami). Jeśli zamierzasz użyć tylko połowę awokado- nie wyciągaj pestki i wsadz połowę z pestką do lodówki pod przykryciem. Ściemnieje, ale tylko trochę. Awokado także możesz całkiem śmiało zamrozić- wyciągnij pestkę, i miąższ i wsadż do woreczka, zawiń woreczek folią aluminiową i już. Rozmrażamy zawsze w lodówce ! - przez noc wystarczy.

madziak

madziak 2016-01-16

Czekałam na ten przepis, ale nigdy bym nie pomyślała, że sos z avocado nadaje się do makaronu.... Ostatnio wynalazłam sklep, gdzie ten owoc jest w stałej sprzedaży. Kupiłam dla Mamy, a sama zjadłam od razu połowę ;)) Trochę mdły, ale tu z czosnkiem - super! :))

astra40

astra40 2016-01-16

Wspaniały obiad:)

tenia45

tenia45 2016-01-19

Smacznie...uwielbiam dania z awokado...
Witam i pozdrawiam zimowo...ale ciepło i serdecznie.:))

dodaj komentarz

kolejne >