zrobiona w żeliwnej patelni. Ciasto na pizzę rozwałkować cienkiutko, przełożyć do patelni tak, żeby zachodziło na ścianki. ( Patelnia musi mieć odrobinę tłuszczu) Dokoła ścianek ułożyć pociętą w słupki mozzarellę i zawinąć ciasto zeby powstał wałek ( szczelnie, bo przy pieczeniu mozzarella wylezie spod ciasta jak będą dziury). Patelnię umieścić na palniku kuchenki ( średni ogień) na jakies 3 minuty - fajnie to wychodzi potem, bo smakuje jak z pieca z lekko przypalonym spodem).Ułożyć inne składniki pizzy. U mnie są grzyby, cebula, kiełbasa, czosnek, sos typu tabasco i na wierzchu mozzarella, ale robiłam kiedyś z sosem pomidorowym, cebulą i oliwkami oraz listkami bazylii, a na to tarty ser. Obie wersje są dobre. Piec w 190 stopniach 25-30 minut. I gotowe! Wszystko robisz w jednej patelni, więc i sprzątania mniej niż zwykle.
dodane na fotoforum: