Placuszki:
Ziemniaki ( mogą być z wczoraj) okolo 2 szklanki połączyć z 2 łyżkami masła, odrobiną koperku, solą i pieprzem ( jeśli trzeba) i wstawić do lodówki na godzinę. Po godzinie uformować w dłoniach niewielkie placuszki, obtoczyć je w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej i usmażyć na złoto i chrupko na oleju z odrobiną masła.
Schab:
Jeśli masz schab w kawałku- potnij go na plastry ( okolo 1 i 1/2 cm), posól, popieprz świeżo zmielonym pieprzem ( z młynka) - my lubimy duzo pieprzu i używamy mieszanki czarnego malabarskiego, bialego i rózowego pieprzu. Obsmaż szybko plastry schabu na dobrze rozgrzanej patelni. I gotowe!
eleonor 2016-04-22
Ciekawsze danie niż "zwyczajnie" odsmażanie kartofle
madziak 2016-04-25
Znalazłam przepis na placuszki i na schab (rozumiem -nie tłuc), o które już miałam pytać. Spróbuję osobno placuszków i schabu, bo nie mogę tyle smażonego na raz.
Odtłuszczam się ;-)
prince8 2016-05-07
Pyszności ...paluszki lizać ...biorę do ulubionych ...pozdrawiam majowo ... :)))