Bardzo Wam ją polecam. Potrzebny jeden surowy burak na porcję, zielone listki mieszanki sałatowej, odrobina sera ricotta, kapka miodu płynnego, sok z cytryny, oliwa, ocet balsamiczny, przyprawy do smaku.
Buraki obierz, potnij na cieniutkie paseczki ( ja to robię na mandolinie- nie polecam tarcia na tarce!) A propos- najsmaczniejsze są te podłużne buraki. Z soku z cytryny, octu, przypraw i oliwy zrób sos sałatkowy i połacz z burakami. Odstaw do lodówki na conajmniej dwie godziny. Przed podaniem ułóż listki dokoła talerza, buraki w środku, na to łyżka sera ricotta ( może też być jogurtowy) i bardzo delikatnie zygzakami polej ser miodem. Ja posypałam jeszcze wszystko przyprawą z cytryną i pieprzem cayenne. Smakuje genialnie- co najciekawsze trochę jakby tam były orzechy ( których rzecz jasna nie ma). I gotowe!