deser

deser

mus z białej czekolady z malinami i pistacjami z tartą czekoladą.
Białą czekoladę rozpuszczasz w miseczce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. ( ja miałam jedną 200 gramową tabliczkę czekolady). W wysokim naczyniu ubijasz 1 1/2 szklanki śmietany kremówki. Kiedy rozpuszczona czekolada nieco ostygnie delikatnie łączysz ją z ubitą śmietaną. Dodajesz świeże maliny i pistacje, dekorujesz maliną i tartą czekoladą i wkładasz do lodówki na conajmniej godzinę. I gotowe.
PS. Do czekolady możesz dodać wanilię i szczyptę soli. Jeśli robisz mus z normalnej czekolady- dodaj łyżeczkę rozpuszczalnej kawy- zawsze to genialnie podbija smak. Jak zwykle- zachęcam do eksperymentów. Próbowałam kiedyś nawet pieprz kajenne- mnie smakowało, ale w domu powiedzieli, że już więcej tak nie chcą. Czekolada świetnie smakuje także z pomarańczami i migdałami.